Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință

Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință
Riscurile ca noul coronavirus să fie transmis prin ambalajele alimentelor. Concluziile oamenilor de știință / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 21/08/2020, 21:42
Actualizat: 06/04/2021, 16:38

Au fost găsite urme de Covid-19 pe ambalaje alimentelor din China, precum și pe loturi de creveți congelați și aripi de pui congelate din America de Sud. Urmele virusului depistate pe ambalajele alimentelor ridică din nou întrebări legate de  posibilitatea ca virusul să poată fi transmis prin ambalaje alimentare, scrie BBC.

Opiniile privind posibilitatea transmiterii virusului de pe ambalajele alimentare sunt împărțite

Studiile de laborator au arătat că virusul poate supraviețui ore întregi, dacă nu chiar zile, pe unele materiale de ambalare – în mare parte carton și diverse forme de plastic.

Mai mult, virusul este mai stabil la temperaturi mai scăzute.

Condițiile de mediu se schimbă rapid în exterior, spune dr. Julian Tang, asistent universitar la Universitatea din Leicester, ceea ce înseamnă că virusul nu poate supraviețui atât de mult timp.

Aceeași opinie este împărtășită și de Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, care a explicat că în studiile de laborator s-au folosit probe cu până la 10 milioane de particule virale.

În afara laboratorului, într-o picătură de aerosol ajunsă pe o suprafață, sunt doar aproximativ 100 de particule virale.

„În opinia mea, șansa de transmitere prin suprafețe este foarte mică și doar în cazurile în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat pe acea suprafață iar altcineva a atins-o la scurt timp, în decurs de una până la două ore”, a consemnat Rutgers în jurnalul științific The Lancet în iulie.

Infectarea prin atingerea ambalajelor este posibilă, dar nu probabilă

Ambalajele ar putea fi infectate de lucrătorii din instalațiile de ambalare, care le-ar putea atinge, după ce au pus mâna la ochi, nas sau gură. Dar este doar o presupunere, pentru că oamenii de știință nu cred acum că aceasta este principala cale de transmitere pentru majoritatea cazurilor Covid-19.

„Poate fi posibil ca o persoană să poată contacta Covid-19 prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul pe el”, spun oficialii agenției americane de sănătate, Centrul Combaterii Bolilor, (CDC).

Totuși „nu acesta ar fi principalul mod de răspândire a virusului”, ci transmiterea de la om la om, dacă nu există o distanță de 2 metri între persoane, prin picăturile de salivă dispersate la tuse, strănut sau prin simpla vorbire. Picăturile aterizează pe fața, gura sau fața persoanelor aflate în imediata apropiere, apoi sunt inhalate pe căile respiratorii și așa se produce infectarea.

Dr. Tang susține că este dificil să dovedești că cineva a luat virusul de pe ambalaje, pentru că ar trebui exclusă „orice expunere recentă din orice altă sursă” – inclusiv contactele sociale cu persoanele asimptomatice – pentru a fi siguri că atingerea ambalajelor alimentare a fost adevărata cauză a unei infecții.

Specialiștii chinezi au susținut și ei că virusul se poate transmite prin intermediul ambalajelor alimentare.

OMS Coronavirusul nu se transmite prin alimente  

Organizația mondială a Sănătății a negat ipoteza potrivit căreia coronavirusul poate fi transmis prin intermediul unor alimente: „Oamenii nu trebuie să se teamă în privința mâncării”, spun reprezentanții organizației.  

Specialiștii de la OMS au făcut declarații, după ce China a acuzat că urme de coronavirus au fosr găsite pe un lot de aripioare de pui congelate, importate din Brazilia. OMS dă asigurări că nu există date care să demonstreze că alimentele contribuie la răspândirea coronavirusului și spune că alimentele sunt sigure din această perspectivă.

„Nu credem că virusul SARS-CoV-2 se poate transmite prin alimente! Din câte am înțeles China caută coronavirusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove. „Cunoaștem faptul că virusul poate rămâne o perioadă pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a adăugat cercetătoarea OMS.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Un politician celebru e noul iubit al lui Carmen Negoiță. Vedeta îl alintă deja 'my...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Și-a implorat soția să îl lase să moară de COVID. Povestea bărbatului care a stat...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Un VIDEO în care o creatură marină gâdilată pare că râde ascunde un adevăr teribil
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Cel mai mare protestatar anti-vaccin a fost găsit MORT. Cazul care a șocat o lume...
Veste bombă pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul cutremurător venit chiar acum. Trebuie să...
DRAMĂ fără MARGINI în lumea filmului. Are cancer în stadiul 4. „Probabil că mă va...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...