Rise Project: GRUPAREA DRAGNEA încearcă SĂ NE INTIMIDEZE, invocând legislația europeană

Redactor:
Firuta Flutur
Rise Project: GRUPAREA DRAGNEA încearcă SĂ NE INTIMIDEZE, invocând legislația europeană
#TeleormanLeaks Rise Project acuză gruparea Dragnea că face presiuni prin instituțiile statului. Vezi cine conduce instituția care amenință jurnaliștii cu penalități de 20 de milioane de euro, dacă nu predau datele obținute

„Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public, în temeiul competențelor legale de monitorizare și control ale Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informații referitoare la situația semnalată (…) Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuțiilor legale, fără a aduce atingere libertății presei și fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competențelor și atribuțiilor legale ale altor instituții ale statului”, precizează Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Joi, Rise Project a anunțat pe Facebook că ANSPDCP a solicitat jurnaliștilor să divulge sursele în cazul valizei găsite în Teleorman, acuzându-l pe Liviu Dragnea că este în spatele acestor presiuni.

„Gruparea -Dragnea încearcă să intimideze Rise Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi (joi – n.r), prin această notificare, ANSPDCP ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPDCP mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice,” au scris jurnaliștii de la Rise Project, pe Facebook.

Jurnaliștii au transmis că instituția este condusă de Ancuța Opre, numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară. „Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), într-un dosar celebru. Ancuța Opre, om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către Rise. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPDCP,” potrivit sursei citate.

Președintele PSD Liviu Dragnea a negat joi că ar avea habar despre demersul inițiat de ANSPCP sau că s-ar afla în spatele presiunilor făcute de instituție asupra jurnaliștilor de la Rise Project: „Eu le-am spus celor de la Rise Project – când m-au întrebat – că îmi place de ei chiar și atunci când sunt penibili. Nu lucrez la Autoritatea de Protecție a Datelor Personale. Habar nu am de demersul făcut de această instituție. În aceste condiții nu am ce să comentez.” 

O valiză cu informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar fi avut acces anul trecut, când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigații RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din județ.

Valiza conține un hard negru cu 63 GB de informații din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuși. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu.

În valiză mai există o tabletă din 2010 care a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș și peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie, scrie RISE Project.

 

×
Inchide