ROBERT CAZANCIUC, propunerea lui Ponta pentru Justiție. „Băsescu nu a avut niciun fel de obiecții”

ROBERT CAZANCIUC, propunerea lui Ponta pentru Justiție. Băsescu nu a avut niciun fel de obiecții
Publicat: 11/04/2013, 18:42
Actualizat: 19/05/2015, 04:52

Premierul Victor Ponta se pregătește să facă rapid o nominalizarea pentru un titular la Ministerul Justiției. Varianta convenită de Ponta cu PNL este fostul procuror ROBERT CAZANCIUC, actual secretar general la Ministerul Afacerilor Externe și fostul coleg al lui Victor Ponta de la Corpul de Control în timpul guvernării Năstase, au precizat pentru gândul surse din coaliție. Prima soluție propusă de Ponta pentru Justiție a fost președintele ANI, Horia Georgescu, respins însă de liberali.

În această dimineață, CSM a luat act de demisia lui Robert Cazanciuc din calitatea de procuror, într-o ședință la care a participat și Victor Ponta.

La ieșirea de la CSM,Ponta și-a anunțat oficial intenția. „Robert Cazanciuc va fi propunerea pe care o fac președintelui. Astăzi de dimineață l-am sunat pe președinte. L-am informat, nu a avut niciun fel de obiecție”, a spus premierul, anunțând că decretul va fi însă semnat abia după ce se oficializează ieșirea lui cazanciuc din magistratură, tot prin semnătura președintelui. Câteva ore mai târziu, Băsescu a semnat decretul pentru ieșirea din magistratură a lui Cazanciuc, începând cu data de 15 aprilie. În aceste condiții este de așteptat ca șeful statului să oficializeze numirea în funcția de ministru abia luni.

Foto: Răzvan Lupica // Mediafax

Ponta intenționează să facă numirea cât mai rapid, fără a aștepta până pe 10 mai când vor fi audiați șefii parchetelor de către CSM și când îi expiră practic interimatul.

Înainte de a trimite numele noului ministru la Palatul Cotroceni, pentru a primi girul președintelui Traian Băsescu, Victor Ponta i-a pregătit acestuia terenul la MJ, readucând-o pe Simona Maya Teodoriu pe post de secretar de stat și dându-i în responsabilitate Mecanismul de Cooperare și Verificare. Momentan, înlocuitorul oficial al lui Ponta la Justiție, pentru gestionarea administrativă a Ministerului este secretarului de stat susținut de PNL, Ovidiu Puțura.

Portofoliul de la Justiție a fost eliberat după demisia Monei Pivniceru, votată de Senat pentru a ocupa, din 9 iunie, un post de judecător la Curtea Constituțională.

Șeful ANI, respins de Antonescu

Premierul a ajuns la Robert Cazanciuc după ce numirea lui Horia Georgescu a picat la discuțiile din coaliție. Surse politice au explicat pentru gândul că șeful ANI acceptase propunerea lui Ponta și primise acordul președintelui Traian Băsescu, însă s-a lovit de veto-ul PNL. Nemulțumirile liberalilor vizaeză dosarele de incompatibilitate deschise la solicitarea ANI unor apropiați ai lu Crin Antonescu. Este vorba de secretarul general al PNL, fostul ministru Eduard Hellvig, care și-a pierdut portofoliul în al doilea Guvern Ponta tocmai din cauza suspiciunilor de incompatibilitate ridicate de Agenție, dar și de Dan Mihalache, transferat de la Secretariatul General al Guvernului la cel al Senatului, din motive similare.

În ieșirile sale publice, Victor Ponta a susținut că va numi o persoană neînregimentată politic, cu studii și experiență juridică, magistrat sau avocat, care să aibă însă și trecere la Bruxelles, pentru a negocia ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România. O altă condiție asumată public de premier, după ce discuțiile interne duseseră la respingerea lui Georgescu, a fost ca noul ministru să nu atragă nemulțumirea PNL, cu toate că portofoliul a fost cedat de liberali PSD.

Cine este Robert Cazanciuc, „purtătorul de cuvânt cu pulover pe gât”

Robert Cazanciuc a ajuns la Ministerul de Externe în mai 2012, odată cu schimbarea Guvernului, venind de la Parchetul General unde a fost purtător de cuvânt, inclusiv în timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi.

În timpul Guvernului Adrian Năstase, a fost director general și apoi subsecretar de stat șio coleg cu Victor Ponta la Corpul de Control al Primului Ministru. Potrivit CV-ului oficial, în 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe și Ajustare Structurală, pe relația cu instituțiile Uniunii Europene.

Ieșirile sale în prim-plan de la Guvern, în ultimul an, s-au rezumat la informările publice legate de criza ostaticilor din Algeria, criticate ulterior de președintele Traian Băsescu. „N-aș vrea ca emblema a ceea ce s-a întamplat în Algeria să rămână ori un ministru în cămașă și fără cravată sau un purtător de cuvânt cu pulover pe gât, care iese să spună despre ce s-a întâmplat acolo”, a comentat ulterior președintele, cu aluzie la Titus Corlățean și Robert Cazanciuc.

LOTO – LOTO 6 DIN 49: Numerele extrase joi la Loto 6 din 49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5 din 40 și Super Noroc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top