România acordă asistență financiară Republicii Moldova. „Ar fi fost un gest meschin din partea României să spună nu solicitării de ajutor”

România acordă asistență financiară Republicii Moldova. Ar fi fost un gest meschin din partea României să spună nu solicitării de ajutor
Publicat: 19/10/2015, 18:33

Proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord a fost adoptat de Senat, în calitate de Cameră decizională, cu 138 de voturi „pentru”.

Senatorii au dezbătut proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asistență financiară rambursabilă între România și Republica Moldova în procedură de urgență, proiectul fiind susținut în plenul Senatului de premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul le-a cerut aleșilor să voteze proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de asistența financiară rambursabilă, afirmând că R.Moldova trece printr-un moment dificil, din cauza sancțiunilor impuse de Rusia.

„La Camera Deputaților absolut toate gruprurile politice au susținut acest acord. Vă rog, dacă veți fi de acord, să faceți același lucru, absolut necesar pentru Republica Moldova. Este un moment extrem de dificil din punct de vedere financiar și bugetar pentru Republica Moldova, o situație produsă, în primul rând, din cauza sancțiunilor impuse de Fedarația Rusă, pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE și s-a asociat țărilor europene privind poziția față de agresiunea Federației Ruse”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat că situația dificilă a Republicii Moldova este cauzată și de problemele din sistemul bancar „care și în acestă perioadă au o derulare judiciară”.

Premierul a mai spus că „este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie de vorbe mari din partea României, ci are nevoie de un sprijin concret”, apreciind că decizia pe care senatorii o vor lua este „esențială”.

„Cred că este un moment în care, fără a câștiga din punct de vedere financiar, România poate să ajute în momente dificile”, a spus Victor Ponta.

Potrivit premierului, împrumutul acordat Republicii Moldova se va face „cu o dobândă egală celei plătite de statul român”.

„Practic, nu pierdem nimic, nici nu câștigăm nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a sprijini”, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a mai afirmat că acordarea tranșelor de împrumut este condiționată de încheierea unui acord între Guvernul de la Chișinău și FMI, CE și Banca Mondială.

„Există ca și condiție în acord pentru acordarea diverselor tranșe din împrumut că Guvernul de la Chișinău va negocia și va încheia un acord cu FMI, CE și Banca Mondială. Prima tranșă o eliberăm acum în negocierii și următoarea tranșă la începutul anului viitor, în condițiile în care Moldova va încheia deja un acord cu instituțiile internaționale”, a precizat premierul.

Victor Ponta a mai spus că împreună cu ministrul de Finanțe a încheiat calculele pentru a doua rectificare bugetară din acest an, afirmând că este a doua rectificare bugetară pozitivă și pentru anumite domenii se vor aloca până la sfârșitul anului „mai mulți bani decât toți cei 150 de milioane de lei pe care îi împrumutăm Moldovei”.

Premierul a apreciat că „ar fi fost un gest meschin din partea României să spună nu solicitării de ajutor”, afirmând că este meritul întregii clase politice din România faptul că „în acest moment dificil (țara noastră -n.r.) poate să facă ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost votat, săptămâna trecută, și de Camera Deputaților, urmând să ajungă la președinte pentru promulgare.

Potrivit Acordului, România, prin Ministerul Finanțelor, acordă Republicii Moldova o asistență financiară rambursabilă în sumă de 150 milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la BNR.

Destinația împrumutului este finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistența financiară rambursabilă se va acorda în tranșe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani