ROMÂNIA, INSULTATĂ. Ce subiect au primit elevii la bacalaureatul francez

Publicat: 23/06/2012, 14:51
Actualizat: 24/06/2012, 04:04

Un subiect de drept din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Științe și Tehnologia Managementului (STG) îi insultă pe români. Faptul a fost semnalat de către sindicatul francez din educație UNSEN – CGT Educ’action, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul său.

Unul dintre subiectele la disciplina Economie-Drept are următorul enunț: „Prezentați formalitățile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să își protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România”.

Potrivit comunicatului, subiectul nu necesita menționarea României. „Mai degrabă decât să fie o clarificare pentru subiect, această mențiune este insultătoare pentru românii care se văd, încă o dată, stigmatizați după declarațiile infame ale guvernului precedent”, afirmă comunicatul.

„Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentați formalitățile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare”, continuă textul, adăugând că sindicatul va continua să lupte împotriva rasismului.

CITEȘTE AICI subiectul integral la Bacalaureatul francez, disciplina Economie-Drept.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat în acest caz, iar Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educației naționale, Vincent Peillon, prin care solicită „prezentarea de scuze și sancționarea celor responsabili”.

MAE consideră că „respectivul subiect de examen conținea exprimări denigratoare la adresa cetățenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe„, conform unui răspuns la o solicitare trimisă de gândul.

„MAE respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă și xenofobie, precum și utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetățenilor români. Considerăm că astfel de manifestări riscă sa genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepții negative care se răsfrâng asupra unei întregi națiuni”, mai arată răspunsul diplomației de la București.

Nu este prima oară când autoritățile statului francez au atitudini discriminatoare față de români. În perioada dinaintea campaniei electorale, anul trecut, ministrul de Interne al Franței, Claude Gueant, a făcut declarații dure despre nivelul delincvenței stradale, folosind sintagma „delincvența comisă de români”. De altfel, Gueant a dispus ca în cadrul procedurilor interne ale Poliției, să existe statistici făcute pe etnii, lucru care nu era prevăzut de lege.

Numărul infracțiunilor comise de imigranții români, într-o perioadă de doi ani până în 2011, se dublase. Ministrul de Interne francez nu a vorbit însă și de numărul mare de infracțiuni comise de alte naționalități, precum marocanii sau albanezii. De altfel, doar 10% din cei trimiși în judecată pentru delincvență sunt români, mai spunea ministrul francez. El nu a pomenit însă nimic despre cine sunt restul de 90% dintre infractori.

Tot anul trecut, un primar francez dintr-un orășel de provincie a împânzit localitatea cu afișe în limbile română și bulgară, în care anunța că cerșitul și căutatul prin gunoaie sunt interzise. Motivația sa a fost că lângă oraș se formase o tabără de romi.

Ironii rasiste la televiziunile franceze, împotriva românilor

Românii, identificați deseori cu cerșetorii sau romii de către emisiunile audiovizuale din Franța, au fost discriminați de mai multe ori, în emisiuni umoristice, ceea ce a dus la reacții ale diplomației de la București.

Într-o emisiune radiofonică de pe Europe 1, a apărut gluma că 85% dintre români învață franceza, pentru a putea cerși. Într-o altă emisiune umoristică, difuzată de Canal+, prezentatorii-marionete făceau glume despre românii care sunt cerșetori, hoți și păduchioși. O altă emisiune, de pe France 2, a brevetat gluma privind „salutul românesc”, adică întinsul mâinii pentru a cerși.

Cazul de discriminare cel mai aprig dezbătut a avut loc vara trecută, când trei tineri români, dintre care o studentă la masterat la prestigioasa universitate Sorbona și un antreprenor care muncește în Franța, au fost arestați și și-au petrecut noaptea în celulă, din simplul motiv că polițiștii francezi nu i-au crezut că telefoanele iPhone pe care le aveau în buzunare sunt ale lor. Anterior, fusese raportat un furt de pe stradă, un hoț smulgându-i iPhone-ul unui tânăr francez. Cei trei tineri români au fost găsiți de polițiști pe o stradă din apropiere și arestați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Obligație pentru românii care au copii. Justiția a dat verdictul. Ce nu pot face în...
Taxa de drum 2024. Ce trebuie să verifice șoferii
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×