România, interesată de colaborarea cu grupul de la Vișegrad. Anunțul ministrului de Externe

România, interesată de colaborarea cu grupul de la Vișegrad. Anunțul ministrului de Externe
Publicat: 03/10/2017, 09:35

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, dacă sunt șanse ca România să adere la grupul de la Vișegrad, Teodor Meleșcanu a spus că în general, ca practică, România participă la întâlnirile grupului de la Vișegrad ori de câte ori sunt teme de interes și pentru țara noastră.

„Am avut o întrevedere cu omologul meu ungar, Peter Szijjarto, cu care mă voi întâlni săptămâna viitoare la Budapesta, la o invitație a grupului de la Vișegrad. (…) România este interesată de colaborarea cu țările de la Vișegrad. Odată cu preluarea președinției de către Ungaria și abordarea unor subiecte care interesează și România, cum este problema Balcanilor, în mod evident că am fost invitați și noi să participăm. În general, ca practică, participăm ori de câte ori sunt teme de interes și pentru țara noastră”, a spus Meleșcanu.

Peter Szijajrto a declarat, la rândul său, că țările din grupul de la Vișegrad înregistrează o creștere economică mai mare decât cea din Europa, situație care se constată și în ceea ce privește România.

„Noi presupunem că, printr-o colaborare mai strânsă, vom realiza profituri economice și mai mari. Interesul nostru este ca România să aibă o economie prosperă, 5% din exportul Ungariei vine în România, cu cât mai bine funcționează economia României, cu atât mai mult importăm noi. Sperăm ca actorii economici din România să fie interesați în domeniul Ungariei. Am deschis un cadru de credit de 510 de milioane de euro la Banca Exim maghiară pentru finanțarea cooperărilor bilaterale dintre companiile maghiare și românești. Strângerea cooperării dintre țările Vișegrad și România este un interes pragmatic, nemaivorbind de faptul că și România susține lărgirea UE către Balcanii de Vest”, a spus Szijjarto.