România MARILOR SPERANȚE. Cum arată acum proiectul de 75 de milioane de euro care ar trebui să rezolve un punct roșu din Capitală

Publicat: 25/01/2015, 13:39

La doi ani de la aprobarea proiectului, în care Primăria Capitalei va investi 75 milioane de euro, pasajul de la Piața Presei Libere din București se apropie de finalizare.

„Pereții mulați sunt executați în propoțiie de 82%. Planșeele sunt executate în proporție de 75%. Se execută în acest moment săpătura subterană (sub plansee), urmată de definitivarea radierului și turnarea asfaltului în luna aprilie în funcție de condițiile meteo”, a spus Dana Ioanițescu Ristea, reprezentanta firmei Apolodor, firma care execută proiectul, într-un răspuns pentru gândul.

Mediafax Foto//Marius Dumbrăveanu

Reprezentanții Apolodor spun că pasajul subteran de la Casa Presei va prelua 1700 de autovehicule pe oră, autovehicule pe care le va distribui pe sensurile Mărăști și Bulevardul Kiseleff către Arcul de Triumf.

Întregul proiect va avea o lungime totală de 1.134 m. De asemenea, partea carobabilă va avea o lățime de 8,8 metri pe pe ramura Kiseleff, unde vor exista două benzi, și o lățime de 5,5 metri pe ramura Mărăsești.

Mediafax Foto//Marius Dumbrăveanu

Pentru că în zonă se lucrează și circulația este restricționează, cei mai afectați sunt șoferii care intră sau ies din București.

„Circul foarte mult pe DN1 și întotdeauna se fac cozi kilometrice. Acum e mai bine că e frig și sunt mai puține mașini, dar am stat și 45 de minute în trafic”, spune Florin Tudorache, unul dintre șoferii care intră zilnic în București.

„Cel puțin de la Băneasa până aici e foarte aglomerat. Cred că va fi mai bine cu pasajul asta. Eu vin zilnic de la Periș, dar e foarte aglomerat”, a spus Marius Bolboacă, unul dintre șoferii de microbuz.

Proiectul lucrării

Potrivit proiectului, pasajul de la Piața Presei Libere va avea o lungime de 700 de metri, iar accesul în vasaj se va face din direcția Ploiești-Băneasa. La iesirea din pasaj, șoferii vor avea două opțiuni ca să-și continue drumul: fie spre Bulevardul Kiseleff – Arcul de Triumf, fie spre Bulevardul Mărăști – Expoziției.

Proiectul prevede și construcția unui pasaj pietonal care va face legătura între Piața Presei Libere și Parcul Herăstrău, călătorii având acces mai ușor la mijloacele de transport în comun.

Pasajul de la Piața Presei Libere a fost aprobat în urmă cu doi ani, atunci când consilierii municipali au Pieței Presei Libere au spus că trebuie construit un pasaj rutier în zona Pieței Presei Libere pentru că că aici se întâlnesc fluxuri importante de vehicule și pietoni, precum și linii de transport public foarte aglomerate.

În total, Primăria Capitalei va investi 75 milioane de euro pentru proiectul prin care să fluidizeze traficul rutier din zona Pieței Presei Libere. Proiectul a fost atribuit consorțiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare și Infrastructura și SC Consitrans SRL.

Mediafax Foto//Marius Dumbrăveanu

Inițial, proiectul prevedea și o parcare subterană, la care s-a renunțat , locul acesteia fiind luat de o parcare de suprafață cu peste 800 de locuri cu plată, pe terenurile care aparțin primăriei.

Pasajul de la Piața Presei Libere a fost contestat încă de la început de către arhitecții de la Ordinul Arhitecților din România – filiala București, care au spus că pasajul rutier de la Casa Presei este inutil funcțional. Arhitecții i-au trimis primarului un memoriu în care îi explicau de ce cred ei că pasajul nu este funcțional.
ntr-un memoriu trimis la primărie arhitecții arată că în zona Pieței Presei Libere nu există blocaje majore ale circulației.„Admițând că ele există sau vor exista, extinderea pasajului spre Șoseaua Kiseleff nu va face altceva decât să le deplaseze către sud, spre Piața Victoriei”, arată arhiecții.

Așa arată Pasajul Presei Libere în proiectul Primăriei Capitalei

„Soluția eliminării blocajelor nu poate fi cea a construirii de pasaje direcționate către centru, ci cu totul alta: la nivel local prin optimizarea ciclului de semaforizare și la nivel de ansamblu prin disiparea fluxului de trafic venind din exterior prin distribuirea pe inele”, susțineau arhitecții. Ei spun că noul pasaj agresează patrimoniul istoric.

„Șoseaua Kiseleff, ca și bulevardele Aviatorilor și Prezan, compun, împreună cu zona de parcuri pe care o traversează, un ansamblu monumental de mare valoare al Bucureștiului. Este un tip de compoziție urbană practicat mai cu seamă la sfârșitul secolului XIX-lea în mari orașe ale Europei, dar și în America de Nord”, au spus arhitecții.

Așa arată Pasajul Presei Libere în proiectul Primăriei Capitalei

Editor imagine: Florin Despa

Imagine: Cristian Tomoială

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu