România se confruntă cu tuberculoza. Rata acoperirii vaccinale, o problemă majoră. Avertismentul președintelui Iohannis

România se confruntă cu tuberculoza. Rata acoperirii vaccinale, o problemă majoră. Avertismentul președintelui Iohannis
Publicat: 31/05/2018, 12:52
Actualizat: 25/03/2019, 20:10

„Țara noastră se confruntă în continuare cu provocări precum tuberculoza, hepatitele, rata de acoperire vaccinală, accesul inegal la serviciile de sănătate, domenii în care trebuie să avem politici clare, implementare și monitorizare. Să nu uităm că amenințările la adresa sănătății publice sunt tot mai multe și, dincolo de a rezolva problemele cu care ne confruntăm deja, trebuie să avem capacitatea de a anticipa și de a fi pregătiți pentru a face față noilor provocări, în vederea asigurării unei vieți sănătoase și, implicit, a bunăstării pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. Tocmai de aceea, este atât de important ca sănătatea să fie o PRIORITATE pentru orice guvernare”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în cadrul seminarului „Abordarea celui de-al treilea obiectiv de dezvoltare durabilă: asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele – dialog asupra politicilor”, desfășurat la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a mai precizat că este necesară o abordare multidisciplinară și integrată în domeniul politicilor de sănătate și mediu în România, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii din cauza poluării aerului sau a serviciile necorespunzătoare de apă și canalizare.

„În septembrie 2015, la Summitul Națiunilor Unite, mi-am luat angajamentul de a contribui la implementarea Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. Aceasta trebuie să pună accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor în politicile de dezvoltare, prin cooperare intersectorială la nivel național și prin cooperare cu statele membre în vederea schimbului de bune practici. În iulie 2016 am creat la Palatul Cotroceni cadrul de dialog și dezbatere asupra politicilor de sănătate și mediu din România, pornind de la premisa că sănătatea individului și cea a ecosistemului nu trebuie separate. Poluarea aerului, serviciile necorespunzătoare de apă și canalizare, schimbările climatice sunt exemple de factori de mediu care pot provoca îmbolnăvire. Este, așadar, nevoie de o abordare integrată și multidisciplinară, de armonizare a eforturilor, de angajamentul comun al regiunilor, al tinerilor și al publicului larg, în vederea prevenirii și reducerii bolilor sau a deceselor cauzate de factori de mediu. Cred cu tărie în continuitate și perseverență, ca atribute ale succesului unui demers de o asemenea anvergură” a completat președintele României.

La rândul ei, Jakab Zsuzsanna, director regional pentru Europa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prezentă la eveniment, a salutat faptul că România transpus directiva europeană cu privire la FUMAT.

„Speranța de viață a crescut, dar în România această este în urmă, așa că există o scădere a mortalității premature din cauza bolilor netransmisibile. Am putea să reducem cu o treime până în 2030 a bolilor transmisibile, bolile de inimă, cardiopatie. Toată lumea trebuie să își unească forțele pentru a reduce decesele din cauza bolilor netransmibile. Bolile cardiovasculare ucid 17 milioane de oameni în fiecare an. Mă bucur să văd că vă aflați printre țările care au politici privind fumatul și ați transpus directiva UE. Există și presiune din partea industriei de tutun, însă parteneriatul Organizația Mondială a Sănătății împotriva fumatului. Vă încurajez să consolidați politicele pe care le aveți împotriva fumatului”, a afirmat joi Jakab Zsuzsanna, director regional pentru Europa, Organizația Mondială a Sănătății.

Ea a vorbit și despre problema poluării aerului, dar și despre nevoie creării unui cadrul legislativ în România și implementarea unor politici de combatere a epidemiei de rujeolă din țara noastră.

„În 2016, OMS a arătat că 23.000 de decese pot fi atribuite poluării aerului. Promovarea strategiilor și soluțiilor îna cest domeniu e un lucru esențial, de exemplu, ciclismul, mersul pe jos, dezvoltarea politicilor ecologice. Un alt domeniu este reprezentat de creșterea efortului pentru imunizare. Am lucrat cu partenri importanți din România pentru a avea un proiect de lege care să se concentreze pe aspectele importante. Sper ca această lege să fie adoptată. În 2017 România a avut epidemie de rujeolă, 30% din decese s-au înregistrat în România, așa că trebuie să ne asigurăm că România nu mai trebuie să aibă astfel de epidemii. Vreau să evidențiez importanța unui cadru legislativ. Vrea să o felicit pe ministrul Sănătății pentru schimbarea legislației pentru a permite licitațiile care să aducă ăn România care să poată contribui la reducerea tuberculozei multidrog rezistență”, a completat oficialul european.

Pe 18 mai, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că încă două persoane au decedat din cauza rujeolei, fiind vorba despre un copil de 3 luni și un adult de 29 de ani. Numărul total de decese, de la debutul epidemiei, a ajuns la 54. În acea săptămână fuseseră raportate alte 335 de cazuri noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”