România, subiect de dispută în prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Franța: „Vreți să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreți?”

Redactor:
Adrian Macarie
România, subiect de dispută în prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Franța: "Vreți să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreți?"

A fost un adevărat maraton, care a durat trei ore și jumătate, urmărit de peste 10 milioane de telespectatori, scriu cei de la miscareaderezistenta.ro.

François Fillon, reprezentantul conservatorilor, Benoît Hamon, cel al socialiștilor, extremista de dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru și Jean-Luc Mélenchon, cel al stângii radicale, au putut dezbate pe o serie de teme de actualitate politică, economică și internațională. După o primă oră destul de liniștită, schimburile s-au mai animat dând treptat mai multă tensiune și interes campaniei electorale cu doar cinci săptămâni înaintea primul tur de scrutin.

Una dintre temele de discuție a fost numărul de ore de lucru săptămânal din Franța și, implicit, nivelul de trai, iar în discuție a apărut și România, dată ca exemplu. Negativ.

România și-a făcut loc într-un schimb de replici pe subiectul timpului de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore săptămânale în vigoare în Franța, între republicanul François Fillon și candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

„Să nu luăm oamenii drept niște imbecili. Ce spuneți, că francezii sunt cei care muncesc cel mai puțin în Europa, glumiți? Vreți să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreți?”, l-a întrebat Jean-Luc Mélenchon pe François Fillon. Acesta a răspuns că nu este adevărat ce spune Mélenchon, că Franța ar trebui să se compare cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, în niciun caz cu România”.

Mélenchon a insistat, însă. „România este țara care are cel mai mare număr de ore de muncă”, a repetat el. „Încetați să tot spuneți că nu se muncește în Franța! Stiti care este durata de lucru în România?”, a fost replica lui Mélenchon, afirmație care nu a mai primit un răspuns din partea contracandidatului său.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România față de cel din Franța. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale, notează, în acest context, rfi.ro.

Un sondaj de opinie realizat de Elabe și dat publicității la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon și Marine Le Pen, candidata Frontului Național (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferințe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima șansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala țintă a atacurilor din partea celorlalți patru participanți la dezbatere.

Plasat al doilea în intențiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de așa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franța vara trecută.

La capitolul securitate, șefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică și a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este „drogată cu paginile de fapt diverse”, iar propunerile ei privind învățământul sunt „grețoase”.

Melenchon a vorbit despre „fantasmele” candidatei de la polul opus legate de migrație.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiații, care au creat probleme uriașe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe șefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide