România, subiect de dispută în prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale din Franța: „Vreți să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreți?”

Publicat: 22/03/2017, 00:17
Actualizat: 27/09/2018, 19:28

A fost un adevărat maraton, care a durat trei ore și jumătate, urmărit de peste 10 milioane de telespectatori, scriu cei de la miscareaderezistenta.ro.

François Fillon, reprezentantul conservatorilor, Benoît Hamon, cel al socialiștilor, extremista de dreapta Marine Le Pen, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru și Jean-Luc Mélenchon, cel al stângii radicale, au putut dezbate pe o serie de teme de actualitate politică, economică și internațională. După o primă oră destul de liniștită, schimburile s-au mai animat dând treptat mai multă tensiune și interes campaniei electorale cu doar cinci săptămâni înaintea primul tur de scrutin.

Una dintre temele de discuție a fost numărul de ore de lucru săptămânal din Franța și, implicit, nivelul de trai, iar în discuție a apărut și România, dată ca exemplu. Negativ.

România și-a făcut loc într-un schimb de replici pe subiectul timpului de lucru săptămânal, despre abrogarea sau nu a legii celor 35 de ore săptămânale în vigoare în Franța, între republicanul François Fillon și candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon.

„Să nu luăm oamenii drept niște imbecili. Ce spuneți, că francezii sunt cei care muncesc cel mai puțin în Europa, glumiți? Vreți să avem ce, numărul de ore de muncă din România? Asta vreți?”, l-a întrebat Jean-Luc Mélenchon pe François Fillon. Acesta a răspuns că nu este adevărat ce spune Mélenchon, că Franța ar trebui să se compare cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, în niciun caz cu România”.

Mélenchon a insistat, însă. „România este țara care are cel mai mare număr de ore de muncă”, a repetat el. „Încetați să tot spuneți că nu se muncește în Franța! Stiti care este durata de lucru în România?”, a fost replica lui Mélenchon, afirmație care nu a mai primit un răspuns din partea contracandidatului său.

Potrivit Eurostat, timpul de lucru săptămânal mediu nu este foarte diferit în România față de cel din Franța. Când e vorba de cei care lucrează cu normă întreagă, cifrele sunt chiar egale, notează, în acest context, rfi.ro.

Un sondaj de opinie realizat de Elabe și dat publicității la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon și Marine Le Pen, candidata Frontului Național (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferințe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima șansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala țintă a atacurilor din partea celorlalți patru participanți la dezbatere.

Plasat al doilea în intențiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de așa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franța vara trecută.

La capitolul securitate, șefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică și a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este „drogată cu paginile de fapt diverse”, iar propunerile ei privind învățământul sunt „grețoase”.

Melenchon a vorbit despre „fantasmele” candidatei de la polul opus legate de migrație.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiații, care au creat probleme uriașe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe șefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată