România, una dintre problemele Uniunii Europene: Instalarea echipei CE ar putea suferi amânări suplimentare

România, una dintre problemele Uniunii Europene: Instalarea echipei CE ar putea suferi amânări suplimentare
Publicat: 30/10/2019, 17:45

Inițial, noua echipă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, urma să înceapă mandatul pe 1 noiembrie, dar învestirea a fost amânată din cauza respingerii de către Parlamentul European a candidaților propuși de România, Ungaria și Franța. În acest context, învestirea a fost amânată, iar noua echipă ar urma să preia atribuțiile pe 1 decembrie.

Dar, conform unor surse UE citate de publicația franceză Les Echos, la Bruxelles este evocată ideea unei noi amânări de o lună.

„Sigur că există necesitatea de a se derula bine procedura de aprobare de către Parlamentul UE a noilor candidați propuși de Franța și Ungaria. Există, de asemenea, incertitudine asupra situației din Marea Britanie, care, în mod logic, va trebui să desemneze un comisar, deoarece rămâne membră UE în următoarele săptămâni. Dar, mai presus de toate, este vorba de foiletonul politic din România”, comentează cotidianul Les Echos.

Situația politică din România ar putea afecta și echilibrul de forțe politice de la Bruxelles, întrucât România ar putea trece de la un guvern de centru-stânga la unul de centru-dreapta, „fragilizând și mai mult laboriosul edificiu politic pe care (Ursula von der Leyen -n.red.) și-a conceput mandatul”, notează Les Echos.

„Ursula von der Leyen a confundat viteza cu pripa”, afirmă un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de Les Echos.

Comisia Europeană a transmis miercuri că are „dubii mari” referitoare la „legitimitatea” noii propuneri de comisar european transmisă de Guvernul Viorica Dăncilă. „Sunt dubii mari privind legitimitatea nominalizării făcute de Guvernul provizoriu de la București. Problema trebuie rezolvată de România, în România”, a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, conform site-ului Affaritaliani.it.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a primit marți după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a declarat un oficial UE, precizând că sunt cunoscute disensiunile de la București, dar că procedura este urgentă. „Președintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen -n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exercițiu nu este, în mod evident, susținută de președintele României. Ținând cont de provocările și de oportunitățile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere”, a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene. „Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către președintele-ales și trebuie să reușească să obțină susținerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”, a precizat oficialul UE.

Premierul în exercițiu Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european. În schimb, președintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuși de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administrația Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.

Guvernul Viorica Dăncilă îl desemnase pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. Propunerea numirii lui Dan Nica în funcția de comisar UE nu a fost acceptată formal.

În contextul amânării Brexit, Marea Britanie trebuie să nominalizeze un reprezentant în Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului