Românul arestat pentru furtul unei statui romane, pe care încerca să o vândă, deferit justiției

Românul arestat pentru furtul unei statui romane, pe care încerca să o vândă, deferit justiției
Publicat: 02/10/2013, 20:40
Actualizat: 08/08/2014, 10:53

Bărbatul din Alba Iulia arestat după ce a furat dintr-un sit arheologic din oraș și a încercat să vândă o statuie romană unicat, datând din secolul II după Christos și inclusă în categoria „Tezaur” a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, pentru furt calificat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată, la Judecătoria Alba Iulia, în stare de arest preventiv, a lui Ioan-Ciprian Șoaită, acuzat de furt calificat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, s-a reținut în sarcina inculpatului că, în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale făcea lucrări de săpături în municipiul Alba Iulia, cartierul Partoș, pe strada Dacilor, a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată, omițând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat și transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului și o gambă ruptă.

În 13 septembrie anul acesta, organele de poliție judiciară din cadrul Poliției Județene Alba s-au sesizat din oficiu despre pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacții pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum.

Ca urmare, în seara de 17 septembrie, Ioan-Ciprian Șoaită a fost prins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce făcea o tranzacție de vânzare-cumpărare, cerând pentru statuie suma de 6.000 de euro. Piesele au fost ridicate și depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Ulterior, bărbatul a fost arestat.

Din cercetările făcute în cauză a reieșit că alte opt fragmente, cuprinzând baza statuii, au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în fața casei sale, fără să cunoască semnificația acestora. După o percheziție domiciliară făcută în 18 septembrie, părțile componente menționate au fost ridicate de organele judiciare și au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

Conform evaluării experților, artefactul compus din cele zece fragmente recuperate reprezintă o statuie monumentală din marmură, originală, care provine din situl arheologic de interes național și prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, orașul roman din Partoș (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice.

Conform unei estimări prealabile, piesa face parte din categoria de bunuri culturale încadrate în categoria Tezaur. Corpul statuii, furat de inculpat, a fost evaluat la minim 20.000 de euro, iar statuia reconstituită a fost evaluată de experți la minim 200.000 de euro.

Prejudiciul produs statului român a fost recuperat integral.

Potrivit istoricilor din Alba Iulia, statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) și datează din sec. al II-lea după Christos. Ea aparține unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV înainte de Christos). Din Dacia se mai cunoaște o singură piesă de marmură similară, găsită la Mehadia și păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena, dar care este mai mică și cioplită mai rudimentar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic