Rusia monitorizează aplicațiile militare în Marea Neagră. Un amiral al armatei române: „Era de așteptat”

Rusia monitorizează aplicațiile militare în Marea Neagră. Un amiral al armatei române: Era de așteptat
Publicat: 04/05/2018, 19:23

„Ca oricare alt exercițiu pe care îl desfășurăm în cooperare cu partenerii strategici sau din Alianța Nord Atlantică, Federația Rusă are deja o rutină în care monitorizează activitățile care se desfășoară. Este adevărat că prezența lor este de așteptat, iar, în același timp, putem spune că până în acest moment nu au fost acțiuni provocatoare, ci au fost acțiuni de monitorizare și de supraveghere a activităților pe care le desfășurăm”, a spus viceamiralul dr. Alexandru Mîrșu, la deschiderea Sea Shield, cel mai mare exercițiu multinațional organizat, anul acesta, de forțele navale ale țării noastre.

Mîrșu a precizat că aceste exerciții nu sunt un secret, ele fiind notificate.

„Exercițiile pe care le desfășurăm sunt perfect legitime, sunt notificate. Toată lumea știe data, perioada și participanții la aceste exerciții majore. Marea Neagră este o mare liberă, deschisă tuturor celor care au interese economice. (…) Și postura noastră este de a menține libertatea de navigație în zona noastră de responsabilitate și, de ce nu, în zona Mării Negre astfel încât să fie un instrument pentru creștere economică și diplomatică, urmând să facem toate eforturile pentru o normalizare a situației de securitate din această zonă a noastră”, a mai declarat viceamiralul.

Viceamiralul Alexandru Mîrșu a mai spus că mesajul exercițiului este ca oamenii să înțeleagă că zona Mării Negre este una sigură.

„Noi facem toate eforturile să demonstrăm că zona noastră de responsabilitate – apele teritoriale și zona economică exclusivă – sunt patrulate, sunt supravegheate. Asigurăm securitatea în zona noastră, atât prin forțele naționale, cât și a partenerilor NATO, la care noi suntem contributori cu forțe și, iată, și Alianța este prezentă în zonele de responsabilitate ale noastre”.

Despre SEA SHIELD 18, cel mai mare exercițiu multinațional, organizat în anul 2018, de marinarii militari români, Alexandru Mîrșu a precizat că acesta este o bună ocazie pentru a demonstra nivelul de pregătire a forțelor navale, de a câștiga încrederea aliaților și de a ridica nivelul de interoperabilitate cu celelalte forțe.

„Acesta este deschis atât țărilor membre NATO cât și țărilor partenere, de aceea salutăm prezența Ucrainei. Este un exercițiu care se dezvoltă pe an ce trece, anul acesta având cea mai mare participare. Suntem convinși că și anul viitor acest exercițiu se va dezvolta, fiind un exercițiu deschis așteptăm o prezență mai importantă din partea țărilor aliate și partenere. Sunt convins că echipajele își vor face datoria și ne vom atinge obiectivele propuse pentru acest exercițiu și, de ce nu, pentru cele care urmează să se desfășoare pe parcursul acestui an”, a mai spus Mîrșu.

În cadrul Sea Shield 18, marinari militari din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina vor pune în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, aeriene, submarine și maritime, conform unui scenariu bazat pe o situație geopolitică fictivă, informează Statul Major al Forțele Navale Române (SMFN).

Forțele Navale Române participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă, în timp ce Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer.

În premieră, Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.

Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofițeri de stat major.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfășoară activități în Marea Neagră, în perioada 1 – 21 mai, și este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata românească „Regele Ferdinand”, fregata spaniolă SPS Victoria și fregata turcească TCG Gemlik.

Exercițiul multinațional Sea Shield 18 este cel mai mare exercițiu NATO organizat pe flancul sudic și estic al Alianței Nord Atlantice, în anul 2018.

În total, peste 2.300 de militari, 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin participă, în perioada 4 – 11 mai, la Sea Shield 18.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”