Rusia REFUZĂ să-i ridice imunitatea diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul PLEACĂ din România

Rusia REFUZĂ să-i ridice imunitatea diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul PLEACĂ din România
Publicat: 24/10/2012, 22:16
Actualizat: 03/02/2019, 22:02

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov, i-a comunicat astăzi secretarului de stat al MAE, Bogdan Aurescu, că autoritățile de la Moscova „nu sunt în măsură” să accepte solicitarea României de a-i ridica imunitatea secretarului I al Ambasadei de la București, care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul rus a fost rechemat la Moscova, de la postul din București, urmând să părăsească țara „în scurt timp”.

„Autoritățile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României”, a fost răspunsul ambasadorului rus.

Oleg Malginov și-a exprimat regretul pentru consecințele accidentului rutier și a dat asigurări că autoritățile rusești „vor efectua o investigație minuțioasă și detaliată în speță, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la București al diplomatului în cauză și rechemarea lui imediată în Rusia. Ambasadorul rus a exprimat speranța că relațiile bilaterale nu vor fi afectate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Bogdan Aurescu i-a reamintit diplomatului rus că Moscova are posibilitatea să ridice imunitatea diplomatică, conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Aurescu i-a solicitat ambasadorului ca autoritățile ruse să coopereze „pe deplin” cu cele românești, pentru derularea anchetei privind accidentul de circulație și de asemenea să ia măsuri de urgență pentru judecarea diplomatului care a provocat accidentul.

MAE a insistat pe lângă ambasadorul Rusiei ca diplomatul în cauză să nu părăsească România imediat, măsura nefiind justificată, pentru că el are oricum imunitate diplomatică. MAE a aflat de intenția părții ruse de a-l retrage pe diplomat imediat după întâlnirea Aurescu-Malginov.

„În opinia MAE, transmisă părții ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepția publică asupra modului de abordare și disponibilității părții ruse față de acest caz. MAE a subliniat că, în condițiile în care Convenția de la Viena garantează libera circulație a tuturor diplomaților, inclusiv ieșirea de pe teritoriu statului de reședință, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral și exclusiv părții ruse”, se mai arată în comunicatul MAE.

„Din păcate, în practica diplomatică sunt extrem de rare cazurile de ridicare a imunității de jurisdicție”, a declarat Bogdan Aurescu, la Antena 3. „Nu există niciun fel de pericol pentru persoana diplomatului rus. Fără îndoială, această măsură (plecarea din România) creează o problemă de percepție”, a mai spus Aurescu.