S-a întâmplat în urmă cu o lună, dar informația a fost ascunsă până acum: un alt polițist din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, rănit într-un accident rutier

S-a întâmplat în urmă cu o lună, dar informația a fost ascunsă până acum: un alt polițist din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, rănit  într-un accident rutier
Publicat: 22/10/2015, 18:25

Deși accidentul a avut loc în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.

Potrivit sursele citate, accidentul s-a produs în dimineața zilei de 21 septembrie, la intersecția Piața Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Polițistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroșat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecție după ce nu a oprit la semnalul „stop” al agentului care dirija circulația.

În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgență Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă și o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.

În urma accidentului în care a fost implicat polițistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.

Informațiile despre accidentului din 21 septembrie vin în urma accidentului în care și-a pierdut viața subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, care a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la rețeaua de gaze, pe strada Știrbei Vodă. Acesta a decedat marți seară, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după accident.

Deși polițistul Bogdan Cosmin Gigină asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne.

Date despre misiunea pe care o executa Bogdan Gigină au fost aflate mai întâi pe surse, iar joi Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul București, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic”, a arătat Poliția Capitalei.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului.

Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar „în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ceilalți decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanții Poliției Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

„Menționăm că toate circumstanțele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competența procurorilor. Întregul colectiv al Poliției Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment”, mai spun reprezentanții Poliției Capitalei.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Știrbei Vodă spun însă că mașina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

În cazul accidentului în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină, se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului București, care analizează în anchetă inclusiv faptul că acesta era într-un dispozitiv care îl însoțea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam”, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane.

Primăria Capitalei a arătat miercuri, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că groapa de pe strada Știrbei Vodă, în care a căzut polițistul de la Brigada Rutieră a Capitalei, a fost făcută în cadrul unei lucrări pentru remedierea unei avarii la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, solicitată de Distrigaz Sud Rețele, care avea aviz de la Primăria Capitalei până miercuri.

Lucrarea, înregistrată în 16 octombrie, trebuia să fie executată în perioada 16-18 octombrie. Ulterior, în 19 octombrie, execuția lucrării de remediere a avariei la rețeaua de distribuție a gazelor naturale a fost prelungită pentru perioada 19-21 octombrie, a precizat sursa citată.

În aviz se precizează că titularul lucrării are obligația să comunice telefonic administratorului de drum al zonei afectate și RATB (în cazul avariilor care afectează zona căii de rulare) datele necesare identificării avariei și să predea, pe bază de proces-verbal, zona afectată, readusă la starea inițială.

„În cazul în care condițiile de mai sus nu vor fi respectate, prezentul aviz își pierde valabilitatea, urmând ca cei care se fac responsabili de nerespectarea lor să fie sancționați conform prevederilor legale”, se arată în document.

Miercuri, agentul șef adjunct de poliție Bogdan Cosmin Gigină a fost avansat post-mortem în gradul de subinspector de poliție de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la propunerea inspectorului general al Poliției Române.

Bogdan Cosmin Gigină avea 28 de ani, era căsătorit și lucra de opt ani în Ministerul Afacerilor Interne.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată