Săftoiu: Nu m-a sunat niciodată Traian Băsescu de când sunt la conducerea TVR

Săftoiu: Nu m-a sunat niciodată Traian Băsescu de când sunt la conducerea TVR
Publicat: 06/10/2012, 10:54
Actualizat: 29/03/2019, 17:09

Claudiu Săftoiu, președintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că, de când a preluat conducerea TVR, nu a fost sunat niciodată de Traian Băsescu, precizând însă că președintele țării poate veni oricând la Televiziunea Română, pentru că legea îi permite acest lucru.

Întrebat într-o emisiune la Antena 3 dacă a fost sunat de Traian Băsescu de când este șef la TVR, Claudiu Săftoiu a răspuns: „Nu, niciodată. O spun foarte deschis în momentul acesta. Oricând președintele țării, primul-ministru, președinții celor două Camere ale Parlamentului pot veni și solicita timp la Televiziunea Română. Legea le permite acest lucru, iar noi nu putem face decât să le spunem ‘Bine ați venit!'”.

Săftoiu a vorbi și despre procesul de restructurare a Televiziunii Române, precizând totodată că, sub conducerea sa, Televiziunea Română nu se pliază după culoarea politică.

„Eu am ajuns președinte-director general la TVR pe 4 iulie. A avut loc un referendum de suspendare a președintelui de țară. În toată această perioadă, TVR nu a intrat în niciun fel sub săbiile partinice politice. Mai mult decât atât, acordarea timpilor de antenă a făcut ca, la sfârșit, într-un raport al CNA către toate televiziunile, TVR să nu primească decât o mică somație”, a precizat Claudiu Săftoiu.

În plus, Săftoiu a spus că, de când el și membrii actualului Consiliu de Administrație au venit la conducerea TVR, nu s-a mai vorbit despre politizarea în exces a televiziunii publice, așa cum se întâmpla înainte, ci despre restructurarea Televiziunii Române.

„Eu cred că, de patru luni, la TVR se vorbește despre restructurare și reformă, iar lucrul acesta pe mine mă bucură, pentru că este vorba de reîntoarcerea interesului spre adevărata problemă a TVR, care este managementul”, a spus Săftoiu.

Totodată, Săftoiu a precizat că, în momentul în care Parlamentul l-a învestit la conducerea Televiziunii Române, convingerile sale politice „au dispărut”. El a mai spus că vrea să ducă la capăt „misiunea de salvare a Televiziunii Române” și nu va intra în „discuții politice”. „Nu voi părtini niciun reprezentant al unei puteri sau alta, fie în campania electorală, fie în afara campaniei electorale”, a mai spus Săftoiu.

Totuși, în prima lună a mandatului său la TVR, care a coincis și cu campania pentru referendumul de suspendare a președintelui Traian Băsescu, staff-ul lui Băsescu a adresat o solicitare conducerii TVR, precum și o sesizare Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în care a solicitat restabilirea echilibrului între părerile pro și contra demiterii în emisiunile de campanie de pe postul public TVR 1.

„Semnalez modul vădit părtinitor în care postul public de televiziune TVR 1 și conducerea SRTv a acoperit campania pentru referendum”, se spunea într-o sesizare din 27 iulie, semnată de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui pe atunci suspendat Traian Băsescu, și transmisă conducerii TVR și CNA.

Conducerea TVR a respins atunci acuzațiile lansate de staff-ul lui Băsescu, Claudiu Săftoiu precizând că TVR nu poate să ofere emisiuni suplimentare lui Traian Băsescu, pentru că emisiunile electorale difuzate au fost stabilite de comisia parlamentară specială de alocare și monitorizare a timpilor de antenă.

Claudiu Săftoiu a fost consilier al președintelui Traian Băsescu, în primul mandat al acestuia, și, ulterior, director al Serviciului de Informații Externe (SIE). După plecarea lui Săftoiu de la SIE, în decembrie 2009, Traian Băsescu a spus că l-a propus în mod constituțional pe Claudiu Săftoiu în funcția de director al SIE, că acesta „părea că avea niște calități”, dar, după ce a ajuns în funcție, a devenit „un eșec”.

Pe 16 noiembrie 2007, Claudiu Săftoiu a relatat, într-un editorial, momentul demisiei din funcția de director al SIE, gest care ar fi fost făcut la solicitarea președintelui Traian Băsescu, care i-a spus că în tot mandatul de șef al statului va avea „o problemă din cauza sa”.

„Am traversat distanța mereu lungă dintre ușă și biroul impresionant al președintelui României. M-am așezat la locul rezervat pentru audiență. Președintele meu era îmbrăcat neoficial. Cămașa – deschisă la culoare. În dreapta – eternul televizor, pe un canal de știri. Știri, știri, știri. În rest, splendoarea locului. De care s-au bucurat, la rând, toți aleșii supremi. «Propun două variante de criză mediatică, domnule președinte», am spus. Prima variantă: «Să inițiem un demers referitor la reformarea serviciilor de informații românești, cât privește interceptările legale desfășurate de entitățile naționale de informații. Știți bine: în Europa există permanent o discuție serioasă despre interceptările ilegale, care ajunge mereu pe prima pagină. Pentru că privește libertatea cetățenilor protejați de instituțiile naționale de securitate. Noi chiar trebuie să facem ceva. Aici, la noi. Și putem! În folosul cetățenilor și spre protejarea lor în primul rând». «Da», îmi spune președintele. «Acum, a doua variantă pe care v-o propun, domnule președinte: Demisionez». Președintele României: «De ce nu ai început cu prima variantă? Dă-ți demisia!… Dă-ți demisia! Tot mandatul meu de președinte voi avea o problemă din cauza lui Claudiu Săftoiu!»”, a relatat fostul șef al SIE.

Pe 10 mai 2011, Claudiu Săftoiu a devenit membru al PNL și, ulterior, a deținut funcția de vicepreședinte PNL Gorj. El a fost, de altfel, propus ca membru în Consiliul de Administrație al TVR de către PNL, partid din care a demisionat după ce a fost numit de Parlament la conducerea Televiziunii Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani