• Publicat:
Știri

Salariile medicilor cresc cu 25% începând de azi

Salariile medicilor cresc cu 25% începând de azi
Salariile cadrelor medicale cresc cu 25% începând de joi, majorare de care vor beneficia peste 200.000 de angajați din sistemul sanitar, aceștia fiind primii bugetari care primesc salarii mărite după ce au fost majorate indemnizațiile unor demnitari, între care președintele și premierul.

De joi, 1 octombrie, angajații din sistemul sanitar vor avea salariile mărite cu 25%. La rândul lor, funcționarii din administrația publică locală ar putea beneficia de măriri salariale cu până la 12%, în funcție de decizia autorităților locale.

Majorarea salariilor din sistemul sanitar a generat nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, care au cerut creșteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie, amenințând cu proteste. Sindicaliștii din educație au decis să amâne decizia privind declanșarea unor proteste până în 10 octombrie, când reprezentanții Guvernului au promis că vor ști exact care este majorarea pe care o vor aplica salariilor din educație și de la ce dată.

Guvernul a aprobat, în august, Ordonanța de Urgență privind majorarea, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar cu 25%, iar actul normativ prevede și creșterea unor sporuri, dar și facilități pentru medicii rezidenți.

Astfel, ordonanța prevede majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

De asemenea, beneficiază de aceste creșteri salariale și personalul din Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și din serviciile de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii, dar și personalul medical din cabinetele medicale și de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale școlare, din centrele de asistență medicală comunitară și din centrele medico-sociale publice.

Potrivit aceluiași act normativ, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat se majorează cu 25%, de la 3.100 lei la 3.875 lei. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei. Ordonanța mai prevede ca medicii rezidenți să fie incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.

De majorările salariale vor beneficia peste 200.000 de angajați din sistemul sanitar, aceștia fiind primii bugetari care primesc salarii mărite înainte ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede creșteri salariale în Educație, Administrație și Sănătate, ar urma să ajungă în Parlament pentru dezbatere în sesiunea de toamnă.

Din 1 august au crescut indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații, miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului Secretariatului General al Guvernului și cel al Cancelariei premierului.

Astfel, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului a fost fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primesc o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru, conform OUG care se așplică din august.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei este acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS.

Inchide