Salariul real trebuie corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, potrivit guvernatorului BNR

Salariul real trebuie corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, potrivit guvernatorului BNR
Salariul real trebuie corelat cu performanța economică, nu cu nevoile sociale, iar dacă factorul poltic nu înțelege această legătură, piața va corecta dezechilibrele, potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Publicat: 15/02/2012, 11:24
Actualizat: 24/07/2012, 03:51

Salariul real trebuie corelat cu performanța economică, nu cu nevoile sociale, iar dacă factorul poltic nu înțelege această legătură, piața va corecta dezechilibrele, potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu. El a arătat că, din punct de vedere social, poate fi fundamentat și un salariu de 700 – 1.000 lei, arătând că poate că niciun nivel de 2.000 de lei nu ar fi suficient.

Guvernatorul BNR a adăugat că în cazul în care factorul politic nu înțelege să dea un salariu corelat cu economia, nu cu nevoile sociale, piața va corecta aceste dezechilibre.Isărescu a declarat, sâmbătă, că România se va confrunta în continuare cu presiuni pe partea salariilor, situație generată și de mesajele transmise de muncitorii români din străinătate privind câștigurile obținute în alte țări.

În primele nouă luni ale anului, salariul mediu nominal net a urcat cu 13,2%, la 1.040 lei, în timp ce inflația a ajuns, în luna septembrie, la 6,03%, pentru ca în octombrie să se situeze la 6,84%. Creșterea medie a prețurilor a fost, în intervalul ianuarie-septembrie, de 0,4% pe lună, față de 0,3% pe lună în perioada similară din 2006.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase