SALVEAZĂ VIAȚA #COLECTIV. Ei sunt cei care luptă! Tu ce poți să faci pentru ei?

Redactor:
Clarice Dinu
În doar 24 de ore numărul victimelor în stare critică după incendiul din Clubul Colectiv aproape că s-a triplat. De la 35 la 90. Șansa lor la viață depinde de puterea organismului lor de a lupta, dar și de capacitatea sistemului de sănătate de a face față unei astfel de provocări.

Secunde, minute, ore și zile cruciale pentru răniții din Club Colectiv. La Spitalul de Arși jumătate din cei 28 de tineri internați sunt în stare critică sau gravă. La Bagdasar Arseni, 18 dintre cei 21 de răniți sunt în stare gravă, dintre care 14 la Terapie Intensivă. Zece dintre cei 14 pacienți internați la Elias din Capitală sunt în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), opt dintre ei intubați, iar cinci sunt în stare critică. La Universitar 9 din 19 internați sunt în stare critică, la Militar 5. Informațiile dramatice curg de la toate spitalele la care sunt internați cei aproape 150 de răniți din incendiul din Colectiv, pentru 90 dintre ei dându-se o luptă contracronometru pentru viață.

Surse medicale susțin că acestea depind de răspunsul personal al fiecărui pacient în parte, intervalul în care acesta poate ieși din starea critică fiind între 5 și 30 de zile, perioadă în care posibilitatea de a interveni decesul este de 50%. Pericolul nu dispare iar raportul viață-moarte 50% – 50% se menține pe durata întregii luni. Aceasta în cazul în care vorbim de arsuri pe suprafețe de mai puțin de 60% din corp, în cazul celor cu 90% de exemplu șansele fiind aproape nule. „Pe o statistică medicală corectă, cei 90 au șansa de a muri mare, nu doar 50%. Ei sunt în risc foarte mare să moară”, a decarat sursele medicale citate.Complicațiile care pot apărea în astfel de situații având în vedere leziunile interne și externe sunt respiratorii, cardio-vasculare, renale sau infecțioase.

Dincolo de puterea organismului fiecăruia dintre răniți de a lupta, există o serie de condiții care medical trebuie îndeplinite astfel încât șansele lor la viață să crească, de la tratamente de ultimă generație, la sânge, piele artificială – care nu există deocamdată, aparatură. De asemenea, în fața unei tragedii cu care nu s-au mai confruntat până acum, medicii și asistentele au venit de acasă, muncind până la epuizare. Supravegherea trebuie însă să fie permanentă, iar deocamdată nu s-a prezentat o soluție pentru situația în care, fizic cel puțin, medicii vor ceda. În toată această situație, vorbim despre cazuri extrem de grave

În a patra zi de la tragedie, medicii recunosc că sunt suprasolicitați. „Sunt secții suprasolicitate. Terapia intensivă este suprasolicitată, chirurgia plastică este suprasolicitată. Urgența, din păcate. Am avut niște gărzi cumplite după ziua de vineri. Ieri a fost un coșmar. Camera de gardă a fost plină permanent. Este, de asemenea, suprasolicitată, dar funcționăm”, a declarat directorul medical al Spitalului Universitar, Dragoș Davițoiu, unde mulți răniți sunt în stare gravă sau critică.

În aceste condiții se pun următoarele întrebări:

1. Este pregătit sistemul de sănătate să facă față  și să gestioneze o asemenea provocare? Are resurse?

2. Există personal medical suficient pentru cazurile grave?

3. Ar trebui ca România să ceară ajutor internațional până nu e prea târziu?

4. Există vreun demers al Ministerului Sănătății de a apela la expertiza internațională în astfel de cazuri?

5. De ce nu se comunică public date exacte despre cazurile extrem de grave, în condițiile în care doar prietenii și rudele celor răniți fac apeluri disperate la ajutor?

Până în acest moment, 31 de tineri au murit în tragedia din Colectiv. Lupta celorlalți continuă. Medicii fac tot posibilul să-i salveze, dacă tu crezi că poți face ceva să-i ajuți, ai informații despre medici, clinici din România sau străinătate care pot acorda expertiză specializată lasă un mesaj la comentarii sau pe Facebook, sau trimite un mail la [email protected] De asemenea, lasă orice cerere de ajutor pentru răniți, sânge, piele, medicamente și noi o vom da mai departe.

Gândul vi-i prezintă mai jos pe câțiva dintre răniții, identificați pe Facebook din postările părinților, prietenilor, rudelor. Sunt tineri, frumoși și au nevoie de ajutor.

Frații Nicolle și Alex Șerban. Ambii sunt internați în spitalul Elias în stare gravă. Nicolle, potrivit postărilor prietenilor săi de pe Facebook, a ieșit din coma indusă. Fratele său rămâne în stare extrem de gravă, a intrat în stop cardiorespirator, reușind însă să fie resuscitat și, ulterior, operat pentru a doua oară.

Radu Damian, Christian Alban și Golu Tudor sunt toți trei membri ai trupei Axial Lead. „Până la ora actuală starea băieților s-a îmbunătățit puțin față de ieri. Tudor este stabil și reacționează bine la tratament, Radu este deasemenea stabil și cu o stare mai bună decât ieri, iar cu Christi am reușit să vorbim astăzi, este conștient dar cu dureri destul de mari. Putem doar să fim optimiști și să sperăm ca se vor reface repede și fără urmări. Să fim tari pentru ei…”, scrie pe pagina de Facebook a trupei.

Christian Alban

Golu Tudor

Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este în stare gravă la spitalul municipal în urma incendiului din club Colectiv. Vă rog din suflet pe cei care puteți dona sânge să donați mâine la centrul de donare și transfuzii pentru Tudor Golu. Mulțumesc!”

Istrate Claudiu Bogdan, 22 de ani. Tatal său scrie pe Facebook cerând oamenilor să doneze sânge: „Dragi prieteni, Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceți un efort și sa donați sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulțumesc, Tatăl lui Bogdan”. Și mama sa face un apel disperat pentru ajutor: „Dragi prieteni, Bogdan are MARE nevoie de sange! Starea lui este grava… prognosticul medicilor e rezervat. Urmeaza zile critice pentru el… Va rog sa fiti alaturi de el la greu! IMPORTANT! Puteti dona orice grupa, specificand ca este pentru Claudiu Bogdan Istrate, internat la Spitalul Bagdasar Arseni.Va suntem recunoscatori pentru ajutor.”

Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor șef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafața mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o țin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat și talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoția unui concert rock, durerile și lupta nu sunt noi. E o veterană. „Uneori e nevoie să mori puțin ca să simți cu adevărat că trăiești”, mărturisea ea în urmă cu câțiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ți umplu dimineața contul de Facebook. Teo a suferit șapte intervenții chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani”

Cătălin Ilnițchi.  Este inginer pe ofertare la o companie din București. Astăzi, o colegă de serviciu a lui ne-a informat că el se află la Spitalul Floreasca, este stabilizat, însă are nevoie mare de sânge. Are arsuri pe 15% din suprafața corpului și pe căile respiratorii. Este ventilat mecanic, pentru a diminua durerea. Familia este alături de el la spital. Cătălin a ieșit singur din Colectiv, era în al doilea rând, lângă scenă.

Corina Gabriela Ioniță: „Corina noastră nu e bine. E în comă indusă. Starea i s-a înrăutățit. Arsurile sunt de 40% pe suprafața corpului, scuipă negru, vomită, și-a pierdut cunoștința de câteva ori. Acum prietenii ei sunt la Elias, am vorbit la telefon cu Radu și Andreea. Vă rog pe toți cei care știți despre cine vorbesc să ne unim și s-o ajutpm pe cât putem. Marea rugăminte a ei e să avem grijă cât e în spital de pisicuța ei.” Acest mesaj a fost postat de o prietenă a Corinei pe Facebook după ce starea fetei s-a înrăutățit. Corina are 30 de ani și este absolventă a Academiei de Poliție. În urmă cu câteva săptămâni, tânăra a postat pe pagina ei de Facebook o poezie a lui Mihai Eminescu.

Liviu Zaharescu, fotograf. „Stay strong my brothers…. RIP to all those who have fallen..!!! May the force be with you, always!” „Fii tare, Liviu. Mai avem concerte de vazut, beri de baut si muulte multe poze de facut!!…Asteptam veste cea buna!\m/”, sunt câteva dintre mesajele transmise pe pagina de Facebook a lui Liviu.

Cristian Răducanu, toboșar la Mazdrunka. Are arsuri pe 45% din corp. Din punct de vedere fizic el va fi operat zilnic, curățat, să sperăm că va avea corpul suficient de puternic să reziste și să sperăm că nu vor apărea complicații în următoarele zile, care sunt critice. Ne rugăm non stop la Dumnezeu, el este singurul care poate lua decizii, medicii de la spitalul Militar sunt extraordinari și fac tot ce pot, le mulțumim!!! Și spun în continuare… mă uit în ochii Irinei (care știe că tati e la serviciu în deplasare), e veselă și plină de iubire și NU CRED că Dumnezeu vrea să îl ia pe tati de lângă ea”. scrie soția sa pe Facebook.

„Cristian Răducanu a trecut ca prin minune printr-o stare critică (unde ar fi fost ceva la cap). S-a trezit din coma indusă și respiră singur. Am vorbit cu el de două ori. I-am zis să fie pozitiv, că totul va fi bine și să se bucure că e în viață. Zilele critice vor fi a treia și a patra, când vom vedea dacă are arsuri interne. Are 45% arsuri pe corp. Nu putem decât să ne rugăm. Dumnezeu e singurul care poate face ceva”, spune un alt prieten al toboșarului.

Alex Aliman. Este în stare gravă. Prietenii fac apel pe Facebook să se doneze sânge și piele.  „Incepand de maine va puteti duce la Spitalul Floreasca pentru a dona sange (grupa A2 sau 0) – Va rog sa specificati ca doriti sa donati pentru Aliman Alexandru Dan. De asemenea, cine doreste sa doneze piele va trebui sa mearga la Spitalul Floreasca”, scrie unul dintre ei.

Flavia Lupu. Prietenul ei a salvat-o din infernul din Colectiv, s-a întors după alții, însă nu a mai ieșit, pierzându-si viața. „Claudiu Petre, om frumos, eroul nostru care ne-ai salvat-o pe Flavia. Nu sunt cuvinte pentru tragedia de aseara”, scrie cineva pe Facebook.

Ionuț Sălăjan, 41 de ani. Soția sa, Alina, scrie pe Facebook că starea sa sa mai îmbunătățit. „ Am reusit sa stau cu el 20 minute si sa glumim putin, voia sa stie cum arata. Am evitat subiectul. I-am dat sa bea, l-am mangaiat si l-am pupat pe mana dreapta pe singura bucatica de 5 cm neafectata. Inca miroase a fum si a par ars. Restul e acoperit de bandaje. Era acoperit cu o patura calda dar picioarele erau reci. I le-am luat in maini si i le-am incalzit putin. Vestea buna e ca are voie sa pape. El si inca 4 sunt in stare mai buna. Restul…tragedie

Sotia sa a povestit și care era starea inițială a lui Ionuț: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace…l-am vazut, si înainte de operație si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operație am reușit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata…era conștient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugați lui Dumnezeu pt toți sa supraviețuiască”

Cristian Matei „Mumu”. Fotografia de mai jos este chiar din timpul concertului din Colectiv, înainte să se dezlănțuie iadul. Este editor la stirileprotv.ro.

„Mumu a ieșit din club, dar prea târziu. A ajuns la spitalul Bagdasar Arseni, unde este și astazi, cu 50% arsuri pe suprafața corpului. Noi îl stim însă ca pe un luptător, știm că încăpățânarea sa o să-l ajute și acum și o să se întoarca la munca, să ne binedispună cu umorul său atât de special”, scriu colegii săi.

Andrei Găluț este vocalul trupei Goodbye to Gravity care își lansa albumul în Colectiv. Doi dintre colegii săi de trupă au murit. Este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri și intoxicație cu fum, fiind ventilat mecanic și în comă indusă.

Mădălina Strugaru: A mers în club Colectiv cu prietenii ei, printre care se numără Andrei Găluț, solistul formației Goodbye to Gravity, dar și jurnalista Teodora Maftei, rănită și ea în incendiu. A fost internată la Spitalul Floreasca, în stare stabilă.

Bogdan Florin Popa, internat la Universitar, este intubat, nu are foarte mari arsuri exterioare, cea mai gravă problemă fiind arsurile căilor respiratorii superioare. Fratele său face apel, pe Facebook, la prieteni să doneze sânge: Fratele meu este momentan intubat, anesteziat. Este stabil față de momentul în care a ajuns la spital. Arsurile lui exterioare nu sunt foarte grave. Are puțin pe pomeți, pleoapă, cap (porțiune mai mare), mâini, burtă și coapse. Principala lui problemă reprezintă arsurile ale căilor respiratorii superioare.Tata și-a dat acordul pentru procedura de traheostomie.Momentan nu este nevoie de ea. Unde voiam să ajung: are nevoie de orice donație de sânge pentru plasmă. Grupaluieste 0 rh +”

Marin Mario Cezar, 33 de ani. A ajuns la spitalul Bagdasar cu arsuri pe 45% din suprafața corpului. Prietenii lui fac apel pe Facebook pentru pansamente speciale în dimensiuni cât mai mari.

Cătălin Scânteie și Sanda Scânteie. Cătălin este chitaristul trupei rock Hatemode și a mers la concertul din Colectiv cu soția sa, Sanda Scânteie. Conform relatărilor prietenilor de pe Facebook, sunt internați la Spitalul Bagdasar, în stare relativ stabilă, Sanda având de suferit mai mult decât Cătălin. Prietenii susțin că s-au răzgândit să își ia și copilul la concert, lucru considerat drept un mare noroc. Cu câteva ore înainte de concert, Cătălin încărca pe Facebook poze cu fiul său.

„I-am vizitat și eu adineauri. Nu am putut sta mai mult de 2 minute. (nu mi s-a permis mai mult). O mătușă de a Sandei a vizitat-o și a vorbit cu ea. El este destul de energic. Ei nu pot comunica cu exteriorul așa că vizitele sunt binevenite mai ales în zilele următoare când vor trebui să se recupereze”, scrie un prieten pe Facebook.

Un coleg de trupă de-al lui Cătălin confirmă luni că cei doi sunt în stare stabilă și au șanse bune de recuperare.

Alexandra Furnea. Redactor la revista Maximum Rock și fost redactor la ediția online a ziarului România Liberă, Alexandra are 28 de ani. Este în stare stabilă, însă a suferit arsuri pe 25% din corp. 

„Dragilor, Alexandra vă mulțumește din suflet pentru gândurile bune. Starea ei este stabilă, dar este marcata profund de tot ceea ce a trăit. Are lacrimi în ochi când vorbește despre pierderea atât de tragică a prietenilor ei și îi caută pe fiecare în parte în amintirile frumoase. Vrea să știți că este o luptătoare și în ciuda dramei prin care trece mai are putere să zâmbească”, a scris sora Alexandrei pe Facebook.

Alex Chelba. Este fotograf profesionist (alexchelba.com) și este internat la Spitalul Pantelimon, în stare gravă.

„E nevoie de un SPECIALIST ÎN CHIRURGIE PLASTICĂ RECONSTRUCTIVĂ (SPECIALISTUL CARE SE OCUPĂ DE ARSURILE CĂILOR AERIENE:TRAHEE, PLĂMÂNI, ESOFAG). Pe lista pacienților de la Sf. Pantelimon, spital despre care am văzut că nu sunt foarte multe informații, este un prieten drag pentru mulți oameni: Alex Chelba / Alex Chelba Photography. Căutăm pentru el un specialist foarte bun în chirurgie plastică reconstructivă (specialistul care se ocupă de arsurile căilor aeriene: trahee, plămâni, esofag). Dacă știți astfel de specialiști, vă rugăm să dați un semn! Direct la spital sau la [email protected]

Acesta este mesajul postat pe Facebook de o prietenă a lui Alex Chelba. Prietenii s-au mobilizat și vor să facă totul pentru ca prietenul lor să își revină.

Serian Mavi. Are 25 de ani și lucrează la Oracle, este de origine turcă. Conform unei utilizatoare de Facebook, sâmbătă ea se afla internată în stare gravă, intubată.

Oana Rotariu. Tânăra este din Pitești și lucrează la ING Asigurări, în București. Ar fi nepoata senatorului PSD de Argeș Șerban Valeca, conform presei locale argeșene. Fata are arsuri de gradul 3 și 4, pe 40% din corp și arsuri ale căilor respiratorii, fiind supusă unei operații, conform unchiului ei.

„Trec prin momente sufletești de mare intensitate, pentru că am fost acolo în primele momente ale dramei, în fața celor care ieșeau din clădire cu trupurile mutilate, lângă mulțimea de oameni în uniforme care se luptau să-i țină în viață și în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, pentru a căuta o fată dragă sufletului meu, nepoata mea, fata cumnatului meu, drept pentru care cer îngăduință de la Dumnezeu, gânduri bune de la voi toți pentru ca acest suflet să rămână lângă noi. Dumnezeu să vă protejeze pe voi toți, pe copiii voștri și, tot El, să ne dea nouă puterea”, a scris unchiul Oanei, Alexandru Grozav, pe Facebook.

Radu Sienerth. Tânărul are 21 de ani, studiază la ASE București, la Marketing și este din Petroșani. A luat parte la programul de Internship al Guvernului României, lucrând ca intern la Ministerul Economiei. Conform presei locale, el ar fi fiul fostului șef al minei Livezeni, Ioan Sienerth, și ar fi suferit arsuri grave, inclusiv ale căilor respiratorii.

Cristian Florin Popescu. Bodyguard la clubul Colectiv, tânărul se află grav rănit la Spitalul SRI. Părinții săi ar fi decedați, astfel că pe Facebook circula un apel pentru găsirea unor rude de-ale acestuia, care să îl ajute.

„Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinții au decedat si nu cunoaștem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutați cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulți mesajul este văzut și reușim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutați-ne să îl salvăm!”.

Liliana Gheorghe

Cristian Mitroi. Prietenii săi spun pe Facebook că este internat la Terapie intensivă: „Suntem alaturi si de Cristian Mitroi si Miluta care sunt de asemenea la terapie intensiva”

Mircea Băcanu, 25 de ani. Are arsuri pe mâini și cap. Este conștient, potrivit prietenilor.

Chiriac Andreea

Ciocanelli Silviu, din informațiile postate pe Facebook rezultă că ar fi relativ bine

CLARICE DINU, CRISTINA ANDREI, MARIA BÎRNAURE, NARCIS POPESCU, ANDREI LUCA POPESCU.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide