AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare

Redactor:
Madalina Prundea
AJUTOR. Împrumuturi subvenționate sau garanții de stat în valoare de 4 miliarde de lei, aprobate de Comisia Europeană. Ce companii pot accesa schema de finanțare
Sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi / Sursă FOTO: Mediafax Foto

Întreprinderile mici și mijlocii cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în 2019 și întreprinderile mari din România care au fost afectate de pandemia de coronavirus pot accesa schema de finanțare, în valoare de 4 miliarde de lei, aprobată joi de Comisia Europeană.

Schema aprobată de Comisia Europeană, în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat, are o valoare de 4 miliarde de lei, respectiv aproximativ 800 milioane de euro, iar în în cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi, a transmis, joi, Reprezentanța Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Comisiei, sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari.

Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Aceste măsuri vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

CE: Măsuri „necesare, adecvate și proporționale”

Potrivit documentului transmis, Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar, sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.

Mai precis, pentru ambele măsuri, scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, iar valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor. În plus, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții, iar autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Anunțul privind această schemă de finanțare vine după ce, marți, Comisia Europeană a adoptat o a treia modificare prin care extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, astfel încât statele membre să poată acorda sprijin public tuturor microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, chiar dacă acestea se aflau deja în dificultate financiară la 31 decembrie 2019.

Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul pandemiei și a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020 astfel încât să se ofere mai multe posibilități de sprijin public pentru cercetarea, testarea și fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, să se protejeze locurile de muncă și să se sprijine în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.

În baza modificărilor operate prin transpunerea directivei europene, statul român a decis susținerea producătorilor români care au mai mult de 100.000 de angajați   și care sunt mari consumatori de energie, prin compensarea unor costuri cu certificatele de emisii de CO2.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai puternice zodii din horoscop. Nimeni și nimic nu le poate învinge
Inchide