GÂNDUL LIVE. Gabriel Păun, director Animals International, despre Regulamentul pentru bunăstarea animalelor: „Riscăm altfel un infringement direct!” / Mary Pană, lider ACEBOP: „Ne vor ajuta mult dovezile video”

Publicat: 02/07/2020, 12:37
Actualizat: 02/07/2020, 13:28

Gabriel Păun, director Animals International, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre Regulamentul pentru bunăstarea animalelor, atât de necesare, mai ales pe timpul caniculei. În același context a avut o intervenție, la GÂNDUL LIVE, și Mary Pană, președintele ACEBOP (Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine din România).

Gabriel Păun: „Pe timpul verii, temperaturile nu scad sub 30 de grade, ajung la 50 de grade la umbră!”

„Bine v-am regăsit. Avem un regulament pentru bunăstarea animalelor, la transportul lor, încă din 2005. Legea la care am lucrat cu dl. Cîțu și Oros era excelentă și mă așteptam după dezastrul de la Midia

Am stat împreună cu dl Oros și am prezentat această lege excelentă, mai bună decât regulamentul european. Legea s-a alterat în ultimele luni în Parlament, a devenit mai slabă decât regulamentul și riscăm un infringement direct.

Vara e atât de cald, de la 1 iulie – 15 septembrie, dar și pe timpul croazierei pe mare. Legislația se referă și la destinație. Ori o destinație Golf Persic, Kuweit este acoperită de regulamentul european.

Pe timpul verii, când acolo temperaturile nu scad sub 30 de grade, sunt zile cu 50 grade la umbră, hai să suspendăm pe timpul verii și să exportăm carne în loc de animale. E mai bine să exportăm produse cu valoare adăugată, nicidecum animale vii și locuri de muncă și mai au și abatoarele cu ce să lucreze.

E clar că una e să exporți produse cu valoare adăugată. Treaba cu suspendarea pe vară a dispărut din lege. Indiferent câte grade sunt afară și indiferent cât durează transportul, nu se permite când temperatura depășește 30 de grade. Întotdeauna în camion sunt cu 5 grade peste ce este afară. Niciun vapor sau camion nu are aer condiționat.

Să știți că lucrurile stau altfel în momentul în care fermierul care și-a crescut animalele. În momentul în care a fost confruntat de mine cu imaginile din Palestina, Kuweit, Qatar a fost devastat, a fost supărat pe sistem, că îl forțează să își dea animalul să sufere asemenea tragedii pe mare. Fermierii adevărați nu vor ca animelele lor să sufere în halul ăsta. Ministerul Agriculturii a eșuat să asigure o piață în România. În fiecare dintre noi există o parte rațională și o parte emoțională”, a declarat Gabriel Păun la GÂNDUL LIVE.

Mary Pană: „E un început bun” / „O să avem la îndemână proba video”

„E un început bun, demonstrează că România se ocupă de bunăstarea animalelor. Acest schelet legislativ va fi îmbrăcat ulterior cu normele de aplicare. Vor fi chemați la discuții toți, transportatorii, ONG-urile etc.

Pe lângă personalul veterinar, obligatoriu în condițiile de caniculă, autoritatea va crea o bază de date pentru toți cetățenii să vadă cine este personalul abilitat să însoțească transportul de animale. Pe cale rutieră se asigură condiții de temperatură care să nu afecteze animale, pe cale navală se reduce densitatea foarte mult și acest lucru se demonstrează prin imagini video.

Vom vedea dacă animalele sunt sănătoase, tunse, dovezile vor fi păstrate 6 luni. Certificatul veterinar va fi eliberat de medicul oficial din punctul de inspecție de la Frontieră, nu din centrul de colectare cum este astăzi. Veterinarul oficial va dispune încărcarea sau refuzul încărcării.

Cel care numără are responsabilitatea numărului și a condițiilor. Dacă medicul decide că acele animale nu pot pleca, nu vor pleca. Contravențiile sunt foarte drastice, de la 5.000 de lei la 12.500 de lei.

Are responsabilitate. Până acum nu avea. Acum vor fi numărate și video”, a declarat Mary Pană la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului