Sancționarea elevilor prin scoaterea de la oră și trimiterea la colț, interzise prin lege

Sancționarea elevilor prin scoaterea de la oră și trimiterea la colț, interzise prin lege
Publicat: 19/11/2013, 17:35
Actualizat: 20/11/2013, 10:08

Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colț, insultele și jignirile sunt interzie prin lege în mediul școlar, profesorii, dar și personalul administrativ și auxiliar putând fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei pentru tratament degradant în școală.

Elevii nu mai pot fi dați afară din clasă în timpul orelor și nici nu mai pot fi pedepsiți prin trimiterea lor la colț sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică și completează Legea 272/2004 privind protecția drepturilor copilului.

Direcția pentru Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a prezentat, marți, modificările aduse legii, marcând astfel Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie.

Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în școală și introducerea de sancțiuni pentru personalul didactic, dar și pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umilește copilul.

Directorul Direcției pentru Protecția Copilului, Elena Tudor, a declarat că pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute și sancțiuni, personalul didactic și nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Ea a precizat însă că profesorii nu vor fi amendați doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancțiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acțiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele școlare sau comportamentul în cadrul familiei.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede că, „în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora”. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

George Roman, director de programe la Organizația „Salvați Copiii”, a spus că acest lucru înseamnă de fapt că profesorii nu mai au voie să țină copiii la ușă, la colț sau să îi dea afară din clasă.

„De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum și orice acțiune care umilește copilul”, a precizat Roman.

Directorul Direcției pentru Protecția Copilului a mai spus că modificarea și completarea Legii 272/2004 a fost necesară pentru a acoperi anumite lacune identificate de-a lungul timpului.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat că noile prevederi au avut în vedere o mai bună reglementare, dar și responsabilizarea părinților.

„Din analiza cazuisticii a rezultat că existența cadrului legislativ coerent nu și-a dovedit eficiența în lipsa unor sancțiuni”, a spus Scutaru.

Legea 257/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislația subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii