Șase procurori cer să plece din DNA. Unul dintre ei este șeful secției de infracțiuni cu fonduri europene

Șase procurori cer să plece din DNA. Unul dintre ei este șeful secției de infracțiuni cu fonduri europene
Șase procurori cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încetarea activității la DNA și continuarea la o altă unitate de parchet, între aceștia numărându-se și șeful Serviciului pentru combaterea infracțiunilor de corupție împotriva intereselor financiare ale UE, Claudiu Dumitrescu.

Solicitările celor șase procurori urmează să fie luate în discuție marți, când va avea loc ședința Secției pentru procurori, din cadrul CSM.

Potrivit ordinii de zi a secției, magistratul Claudiu Constantin Dumitrescu, șef al Serviciului pentru combaterea infracțiunilor de corupție împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a cerut acordul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în vederea eventualei detașări în postul de expert național detașat în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Dumitrescu lucrează la DNA din anul 2003, în 2011 fiind detașat în funcția de șef al Departamentului de Luptă Antifraudă, conform CV-ului procurorului. Ulterior, în 2013, Claudiu Dumitrescu a revenit la DNA, unde a fost șef al Secției de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție.

Un alt procuror care a cerut încetarea activității la Direcția Națională Anticorupție este Alina Ștefănescu, urmând ca ea să revină la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București .

Alina Irina Avram a solicitat continuarea activității la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu sau revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB), Eugen Anton dorește transferul la PTB sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB), Mădălina Scarlat cere să fie mutată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), PCAB, PTB sau respectiv la unul dintre celelalte parchete de pe lângă judecătoriile de sector din București, iar Ioan-Paul Chiș a solicitat continuarea activității la unul dintre parchetele de pe lângă judecătoriile de sector din București sau la PTB.

La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care Laura Codruța Kovesi le cerea procurorilor să lucreze, dând însă directive și către persoane cu funcții, prin exprimări precum : „Știți ce-mi doresc: să ‘decapați’ instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , ” Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!”.

În replică, DNA susține că înregistrările în care apare Kovesi nu sunt autentice și „conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere”. „Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește”, spun procurorii.

În urma apariției în spațiul public a acestor înregistrări, DNA a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a deschis un dosar penal având ca obiect inducerea în eroare a organelor judiciare.

Totodată, DNA a anunțat că a fost deschis dosar penal pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Sesizarea a fost făcută pe motiv că ședințele cu procurorii din secții nu sunt publice. Sesizarea din oficiu a fost întemeiată „pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității”, transmite DNA.

În plus, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în acest caz.

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Şerban Huidu, pe lista vedetelor afectate de coronavirus. Cum se simte acesta
Inchide