SCĂDERE. Ce s-a întâmplat cu prețurile mondiale ale alimentelor în luna aprilie 2020

SCĂDERE. Ce s-a întâmplat cu prețurile mondiale ale alimentelor în luna aprilie 2020
Ce s-a întâmplat cu prețurile mondiale ale alimentelor în luna aprilie 2020
Publicat: 07/05/2020, 13:37

Preţurile mondiale la materia primă alimentară au scăzut în aprilie 2020, pentru a treia lună consecutiv.

Și asta ca urmare a efectelor pe care impactul economic şi logistic ale pandemiei de COVID-19 le-au avut asupra lor, a anunţat, joi, 7 mai 2020, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Printr-o informare transmisă Gândul.ro, FAO precizează că indicele global al preţurilor la produsele alimentare a atins un nivel de 165,5 puncte în aprilie a.c. Vorbim de minus 3,5 procente față de luna anterioară (martie, 2020) și de minus 3% față de aprilie 2019.

Zahărul, motivul principal al contractării prețurilor materiei prime

Factorul principal care a stat la baza scăderii preţului global al alimentelor în luna aprilie a fost reprezentat de un declin de 14,6% al preţului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani.

Asta în condiţiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbuşirea preţului petrolului a redus nevoia de trestia de zahăr pentru producţia de etanol.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2% în aprilie a.c., afectat de scăderea cotaţiilor la ulei de palmier, de soia şi de rapiţă. Cererea scăzută de biocarburanți a jucat și ea un rol în acest proces, cât și cererea diminuată din partea sectorului alimentar. Totodată, scăderea este pusă pe seama majorării producției de ulei de palmier din Malaezia și pe cantitățile mari de soia procesate în SUA.

Preţul lactatelor a scăzut și el cu 3,6%, în urma unor contracţii de două cifre a preţurilor la unt şi lapte praf. Vorbim în acest context de disponibilitățile la export, majorarea stocurilor, cererea slabă la import și vânzările diminuate drastic către restaurante în emisfera de nord.

La rândul său, preţul cărnii s-a contractat cu 2,7%, revenirea parţială a cererii de import venită din China nereuşind să echilibreze o diminuare a importurilor din alte părţi. FAO a subliniat că o serie de mari ţări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.

„Pandemia de coronavirus afectează atât partea de cerere, cât şi de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor şi diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic, iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producţie”, susţine economistul şef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.

Grâu și orez, mai scumpe

În schimb, preţul cerealelor a scăzut doar uşor, deoarece preţurile internaţionale la grâu şi orez au crescut semnificativ, în timp ce preţurile la porumb au scăzut brusc.

Mai exact, prețurile internaționale ale orezului au crescut cu 7,2% față de martie, în mare parte ca urmare a restricțiilor temporare de export impuse de Vietnam și abrogate ulterior.

În plus, prețurile grâului s-au majorat și ele cu 2,5%, pe fondul rapoartelor privind îndeplinirea rapidă a cotei de export din partea Federației Ruse.

În schimb, prețurile cerealelor grosiere, inclusiv porumbul, au scăzut cu 10 la sută, diminuate de cererea redusă pentru utilizarea sa atât pentru hrana animalelor, cât și pentru producția de biocombustibili.

Producția mondială de grâu, în stagnare

În paralel, FAO a dat joi publicităţii noile sale estimări privind oferta şi cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020-2021.

FAO estimează că producţia mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019.

Organizaţia se aşteaptă ca producţiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina şi SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia şi India.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, şi cu 3% faţă de luna martie a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.

Sursă foto: FAO/Giulio Napolitano

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului