Scandal în Primăria Motru, după ce șefa Bibliotecii Motru a ajuns să câștige cât primarul

Scandal în Primăria Motru, după ce șefa Bibliotecii Motru a ajuns să câștige cât primarul
Publicat: 22/02/2017, 18:14

Printr-o dispoziție a primarului, bibliotecara Maria Bărbăcioru a fost numită, marți, responsabil de bibliotecă, funcție pentru care primește un spor de 25%, la care se adaugă 607 lei, pentru confidențialitate și condiții vătămătoare.

După majorarea salariilor cu 20 la sută, dispusă de Guvern, în cazul bugetarilor din administrația locală, de la 1 februarie, primarul municipiului Motru a decis, marți, ca bibliotecara Maria Bărbăcioru să fie numită în funcția de „responsabil bibliotecă”, pentru care i se acordă un spor de 25 la sută.

Femeia, care are în subordine un singur angajat, va primi, astfel, un salariu brut în valoare de 5.562 de lei, decizia creând nemulțumiri în cadrul Primăriei Motru, în instituție fiind deja funcționari publici care i-au solicitat liderului de sindicat să ia măsuri în privința inechităților salariale.

„Am aflat miercuri de decizia primarului Gigel Jianu de a o promova pe bibliotecara Bărbăcioru responsabil de bibliotecă, cu un salariu majorat cu 25%, dar consider că măsura nu este una corectă. Sporul în cauză se acordă doar pentru funcția de șef de birou, iar responsabil bibliotecă nu înseamnă asta. Voi studia exact ce a stat la baza majorării salariale în cauză și dacă voi constata ilegalitatea acesteia voi acționa în judecată pentru anulare ei. Cazul bibliotecarei Bărbăcioru nu este singurul de inechitate salarială din Primăria Motru, sunt deja 68 de angajați nemulțumiți care vor să atace în instanță, prin sindicat, deciziile salariale primite. Am ajuns ca bibliotecara să aibă în Primăria municipiului salariul aproape ca primarul, care ia în jur de 3.900 de lei net, în timp ce secretara primăriei are un brut de vreo 9.000 de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Pavel Tutunaru, liderul Sindicatului Liber al Funcționarilor din Primăria Motru.

Și viceprimarul localității, Cosmin Morega, consideră că decizia luată în cazul angajatei bibliotecii orașului nu ar fi corectă, în perioada în care instituția se confruntă cu probleme financiare, mai ales că anul trecut, Primăria Motru a acordat, în anumite luni, doar jumătate de salarii, din lipsa fondurilor.

„Consider că acest lucru se putea reglementa prin fișa postului, acordându-i-se responsabilități uneia dintre cele două persoane aflate la muncă, asta deoarece a treia se află în concediu de creștere a copilului. Mai mult, să nu uităm că biblioteca face parte dintr-un compartiment, nu dintr-un serviciu, ca atare s-a modificat organigrama instituției, lucru care se poate face numai prin hotărâre a Consiliului Local, nu prin decizie a primarului. De ieri mai avem un șef în primărie. Apoi, ținând cont de situația economică a instituției, cred că decizia de promovare și majorare salarială nu trebuia aplicată pentru bibliotecara Bărbăcioru. Să nu uităm că nu s-au acordat încă drepturile câștigate în instanță, prin hotărâri definitive, de către angajații Primăriei Motru”, a declarat, miercuri, viceprimarul Cosmin Morega, menționând că în primărie ar fi tensiuni din cauza acestei dispoziții.

Viceprimarul încasează aproximativ 3.000 de lei lunar, salariul său fiind mai mic decât al bibliotecarei.

La rândul său, Maria Bărbăcioru susține că decizia luată în cazul său este corectă și legală.

„Primarul a respectat dispozițile legii în ce mă privește, iar dacă liderul de sindicat vrea să dea în judecată, să fie sănătos. Eu fac muncă de responsabil bibliotecă de ani buni, muncesc de 20 de ani în această bibliotecă și fac tot timpul ore suplimentare, nu stau ca alții opt ore pe scaun fără să fac nimic. În bibliotecă se fac diverse activități, sunt numeroși cetățeni care vin la bibliotecă, avem și biblionet, eu vin și duminica la muncă. Că sunt inechități salariale în primărie, știu asta, dar nu este vina decât a celor care au făcut astfel legile țării. Nici nu știam ce salariu are primarul, dar eu merit banii pe care îi primesc”, a declarat bibliotecara Maria Bărbăcioru, spunând că la baza deciziei stau și hotărâri judecătorești.

Și primarul Gigel Jianu este de aceeași părere cu Maria Bărbăcioru.

„S-a respectat legea, dispoziția s-a dat în baza baza unei solicitări. S-a verificat cadrul legal. Nu știu dacă salariata are salariul mai mare ca mine, dar până la 1 februarie erau deja cinci sau șase salariați din primărie care aveau salariul mai mare decât mine. Acum sunt probabil mai mulți”, a declarat primarul din Motru, Gigel Jianu.

Biblioteca municipiului Motru are un fond de carte de 40.000 de volume, aici lucrând doar două bibliotecare.

Primăria Motru are aproape 100 de salariați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”