Letitia Provian
29.03.2016
Știri

Scandal între academicieni la ușa Uniunii Scriitorilor. Manolescu îl face „tâmpit” pe Simion: „Puteți să dați asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit”

Contactat, marți, de agenția MEDIAFAX, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a lansat un atac la adresa lui Eugen Simion, critic literar și academician. Reacția vine în urma criticilor aduse de Eugen Simion, într-un interviu MEDIAFAX.

Conflictul dintre Nicolae Manolescu și Eugen Simion a izbucnit după ce un grup de disidenți conduși de Cristian Teodorescu și Florin Iaru a fost exclus din Uniunea Scriitorilor. Într-o declarație pentru Mediafax, Eugen Simion a spus că excluderea „facționiștilor” îi aduce aminte „de procesele din timpul stalinismului”. El a precizat că, personal, a fost suspendat din Uniune, pe motiv că nu și-a plătit cotizația, și nu exclus așa cum anunțase Teodorescu.

.Am fost suspendat. M-au suspendat că am întârziat să plătesc cotizația. Nu m-a căutat nimeni, nu m-a întrebat nimeni înainte de a mă suspenda și am aflat că există o comisie de monitorizare. N-o să mă sinucid din cauza asta. S-a întâmplat anul trecut. Am rămas așa. N-am răspuns la chestia asta. Fostul meu coleg și prieten, Manolescu, coleg de Academie, a găsit că așa e bine. Sper ca USR să devină mai puternică și mai bogată prin această suspendare a mea.”, a spus Simion.

 „Sunt prostii. Am mai auzit. El a declarat că a fost exclus. E un tâmpit. Puteți să dați pe post chestia asta. Nu l-a exclus nimeni, iar suspendarea este o formă statutară dacă nu-și plătește cotizația. Vine, și-o plătește, rămâne în…dar n-are drept să voteze. Atâta tot. Cum să-l exclud pe Eugen Simion din Uniune? E o prostie. Nu știu de ce profită de chestia asta. Puteți să dați asta pe post: că eu am zis că e un tâmpit”,  fost reacția președintelui Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu.

De asemenea, Nicolae Manolescu a lămurit și situația lui Nicolae Breban, care a declarat tot luni, pentru MEDIAFAX, că a fost exclus din USR, comentând că „ei se ocupă cu fleacuri acolo, dau lumea afară, fac ședințe, ca pe vremea comunismului”

 „Nici măcar nu știu să fi fost suspendat că parcă are cotizația plătită. Nicolae Breban nu e nici măcar suspendat. Simion e suspendat, asta înseamnă că nu poate să voteze, atât. Oricum nu sunt alegeri și el nu dă pe la Uniune. Nici n-a venit de ani de zile așa că nu e o problemă, iar de excludere nici vorbă, nu i-a exclus nimeni. Sunt membri ai Uniunii”, a spus Manolexcu.

În finalul, Nicolae Manolescu  a precizat că există un proces în curs la această oră față de acțiunile grupării conduse de Cristian Teodorescu: „Suntem în proces. Am făcut proces și ei vor să se înscrie la judecătorie și noi ne opunem și nu se vor înscrie, vă asigur.”, a conchis Nicolae Manolescu.

Inchide