Scandal la Cimitirul din Valea Uzului. Mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi. Lider UDMR: A fost ceva de nedescris în cuvinte / Reacția soțului Gabrielei Firea – VIDEO

Redactor:
Vasile Magradean
Scandal la Cimitirul din Valea Uzului. Mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi. Lider UDMR: A fost ceva de nedescris în cuvinte / Reacția soțului Gabrielei Firea – VIDEO
Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Korodi, despre incidentele din Cimitirul Valea Uzului: A fost ceva de nedescris în cuvinte

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, pentru Mediafax, legat de incidentele din Cimitirul Valea Uzului, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”. Jandarmeria face apel la calm.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, principala vină pentru situația creată o are Ministerul Apărării Naționale care nu a intervenit și nu a luat măsurile care se impuneau.

Jandarmeria Română precizează, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanților să aibă un comportament civilizat, calm și adecvat momentului.

 

„Toate persoanele care au săvârșit fapte contrare legii vor fi identificate și, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menține în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”, arată jandarmii.

Ora 18:00 Mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în Cimitirul Valea Uzului

Mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir. La rândul lor, maghiarii care au format un lanț uman încep să se retragă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în Cimitirul Valea Uzului.

„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii și liniștii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor și au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în față s-au dat la o parte și s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă și se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forța”, a spus Dănculea.

Pandele, despre Valea Uzului: Este revoltător că politicieni și aleși locali agită spiritele

Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a scris, joi, pe Facebook, că este inadmisibil ca după vizita Papei Francisc să escaladeze un conflict cu conotații etnice și religioase în cimitirul din Valea Uzului. „Este revoltător că politicieni și aleși locali agită spiritele”, a transmis el.

„Este inadmisibil ca la doar câteva zile de la îndemnul Sfântului Părinte Francisc de a merge cu toții, împreună, în pace și armonie, formulat într-un moment de rară concordie națională, să asistăm la escaladarea unui conflict cu conotații etnice și religioase în jurul cimitirului din Valea Uzului. Cu atât mai revoltător este faptul că politicieni și aleși locali agită spiritele în loc să fie factori de calm și echilibru. Nu poate exista niciun fel de justificare pentru a împiedica accesul într-un cimitir, mai ales într-unul internațional, cu prilejul unor comemorări cum este Ziua Eroilor. Fiecare neam își are eroii săi, sau simpli înaintași, pe care îi respectă și le închină rugăciuni. A împiedica acest lucru este o blasfemie de neconceput într-o lume în care se pune din ce în ce mai mult preț pe toleranță și pe diversitate”, a scris, joi, pe Facebook, primarul orașului Volntari, Florentin Pandele.

Știre inițială

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că oamenii stau unii lângă alții, iar pentru că sunt foarte mulți nici nu trebuie să se țină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni.

Cei prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care atestă că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului sunt programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești.

La fața locului se află jandarmi și polițiști.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Gabriela Prisăcariu, cum arată complet naturală! Imaginea surprinsă chiar de iubitul ei / FOTO
Inchide