SCANDAL LA DISCUTAREA RAPOARTELOR TVR-SRR. Parlamentarii PDL au cerut amânarea discuțiilor

SCANDAL LA DISCUTAREA RAPOARTELOR TVR-SRR. Parlamentarii PDL au cerut amânarea discuțiilor
Publicat: 12/06/2012, 13:43
Actualizat: 12/06/2012, 14:03

Parlamentarii PDL din Comisiile de cultură au cerut amânarea discutării rapoartelor Societății Române de Televiziune și Societății Române de Radiodifuziune, în lipsa unui aviz dat de Comisiile de buget-finanțe, însă, în urma votului, propunerea amânării discuțiilor a fost respinsă.

Comisiile pentru Cultură din Camera Deputaților și Senat s-au reunit, marți, într-o ședință comună pentru a analiza raportul de activitate al TVR pe anul 2010 și 2011, dar și rapoartele SRR din 2009, 2010 și 2011.

Încă din debutul ședinței comune, deputații și senatorii PDL și cei ai PSD au avut discuții în contradictoriu.

Senatorul PDL Radu F Alexandru a propus amânarea discutării rapoartelor din cauză că până acum Comisiile de buget-finanțe din Parlament nu au dat avizul pe aceste rapoarte, așa cum prevede regulamentul de funcționare al Camerei Deputaților și Senatului.

„Nu avem raportul Comisiei de buget-finanțe. Nu s-a întâmplat vreodată să discutăm raportul de activitate fie al radioului, fie al televiziunii, fără să avem raportul Comisiei de buget-finanțe. Față de această situație fără precedent, vă supun atenției cererea de a scoate de pe ordinea de zi a Comisiilor de Cultură de astăzi discutarea raportului SRTV, dar același lucru e valabil și la Radioul Public”, a spus Radu F Alexandru.

Imediat, deputatul PSD Mădălin Voicu a reacționat, spunând că acesta este un „tertip”, membrii Comisiilor de cultură nefiind responsabili de avizul dat sau nu de membrii Comisiilor de buget-finanțe. „Sigur că putem tergiversa la infinit. Oricum discuțiile și deciziile Comisiei de cultură sunt facultative, decizia definitivă se ia în plen. Dar poate fi și asta o speculație”, a spus Voicu.

Totodată, senatoarea PSD Lia Olguța Vasilescu a remarcat că există o întârziere în discutarea rapoartelor TVR și SRR. „Să așteptăm raportul Comisiei de buget-finanțe pare o glumă proastă”, a spus Lia Olguța Vasilescu, precizând că, dacă membrii Comisiilor de cultură ar fi discutat rapoartele TVR mai repede, poate nu s-ar fi ajuns de la o datorie de 30 de milioane de euro la o datorie de 130 de milioane de euro. „Cât să mai așteptăm până dispare televiziunea publică?”, a întrebat Lia Olguța Vasilescu.

În schimb, deputatul PDL Raluca Turcan, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a spus că discutarea rapoartelor de activitate ale TVR și SRR a fost inclusă „într-un mod forțat” pe ordinea de zi a plenului Parlamentului, iar la solicitarea lui Sergiu Nicolaescu au fost reunite „de urgență” cele două Comisiii de cultură. Ea a atras atenția că, dacă se discută rapoartele fără avizul Comisiilor de buget-finanțe, se încalcă atât legislația în vigoare, cât și regulamentul de funcționare a Camerei Deputaților și Senatului.

„Niciodată până acum analiza rapoartelor de activitate nu s-a făcut fără avizul Comisiei de buget-finanțe pe contul de execuție bugetară (…) Am înțeles că există dorința extraordinară de a dezbate aceste rapoarte, dar nu pot să nu spun că suntem în afara regulamentului și a textului de lege. Dacă doriți să încălcăm regulamentul și legea, veți decide asta prin vot. Decizia vă aparține”, li s-a adresat Turcan parlamentarilor din Comisiile de cultură.

În cele din urmă, propunerea de scoatere a rapoartelor TVR și SRR de pe ordinea de zi a ședinței de marți a Comisiilor de cultură a fost respinsă cu patru voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” și o abținere.

Discuțiile în contradictoriu au continuat și după vot.

Astfel, Radu F Alexandru a spus că nu vrea să fie părtaș „la o încălcare flagrantă a legii” și nu va participa la votul rapoartelor de activitate ale TVR și SRR.

Un punct de vedere comun a avut și Raluca Turcan, care a spus că, „din nefericire”, în momentul de față membrii Comisiilor de cultură sunt în afara legii și a regulamentului Camerei Deputaților și Senatului. „Faptul că dorința unui număr de parlamentari este aceasta, să se încalce legea, mă face să cred că este o judecată politică și nu obiectivă”, a mai spus Turcan.

Ea a mai spus că, din nefericire, parlamentarii care au cerut discutarea de urgență a rapoartelor TVR, în lipsa avizului Comisiilor de buget-finanțe, nu au un argument public pentru care nu au cerut dezbaterea raportului TVR pe 2010. „Dacă vă preocupa situația acestei instituții, puteați până acum să solicitați acest lucru”, a spus ea.

În schimb, senatorul PSD Georgică Severin i-a reamintit Ralucăi Turcan „ce măgării s-au făcut” la numirea consiliilor de administrație ale celor două instituții.

De asemenea, Lia Olguța Vasilescu i-a spus Ralucăi Turcan: „Hai lăsați-ne cu tupeul ăsta”.

De cealaltă parte, Raluca Turcan le-a reproșat parlamentarilor PSD din Comisiile de cultură că acum promovează o conduită politică pe care au condamnat-o până în prezent.

„A cui conduită politică, a Robertei Anastase?”, a întrebat-o, în schimb, Lia Olguța Vasilescu pe Turcan, răspunsul acesteia din urmă fiind: „Poate că da”.

În prezent, discuțiile privind rapoartele de activitate ale TVR pe anii 2010 și 2011 au început.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji