Scandal la TVR: Cum au fost aleși ce 698 de angajați care vor fi concediați de la 1 februarie

Scandal la TVR: Cum au fost aleși ce 698 de angajați care vor fi concediați de la 1 februarie
Publicat: 23/01/2013, 22:17
Actualizat: 04/07/2013, 07:21

Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat, miercuri, punerea în aplicare a noii scheme organizaționale a instituției, care va deveni operațională de la 1 februarie și care va conține 2.450 de locuri de muncă, în timp ce 698 de angajați vor fi concediați.

Potrivit unui comunicat remis miercuri seară agenției MEDIAFAX și care are titlul „TVR – un nou început”, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a aprobat, în ședința de miercuri, 23 ianuarie, punerea în aplicare a noii scheme organizaționale.

„Noua organigramă a SRTv va deveni operațională începând cu data de 1 februarie 2013 și va conține 2.450 de locuri de muncă, cuprinzând și un număr de 55 de cazuri sociale”, se spune în comunicat.

Potrivit comunicatului, hotărârea de suplimentare a numărului angajaților SRTv a fost adoptată cu 8 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”, „fără a dezechilibra parametrii economici previzionați în Programul de redresare economică a SRTv aprobat prin Hotărârea CA nr. 110 din 2012”.

Surse au declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că „pentru” au votat Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, Claudiu Brînzan, Cristian Nițulescu, Lucia Hossu Longin, Nagy Zoltan Levente, Raico Cornea, Gabriel Tufeanu și Nicoleta Nicolicea, în timp ce „împotrivă” au votat Ada Meseșan, Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau și Sorin Burtea.

Potrivit altor surse, TVR are în prezent un număr total de 3.148 de angajați, din care, de la 1 februarie, vor rămâne 2.450 (inclusiv cele 55 de cazuri sociale). Acest lucru înseamnă, în fapt, că de la 1 februarie vor fi concediați 698 de angajați ai TVR, au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului TVR, „concedierea colectivă în urma selecției personalului din SRTv este una dintre măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar și plata datoriilor acumulate”. „În privința angajaților care vor fi disponibilizați, SRTv își va respecta obligațiile de angajator, conform legii, în astfel de situații”, se mai spune în comunicat.

„Perioada economică dificilă pe care o traversează Televiziunea Română presupune luarea unor măsuri radicale pe toate planurile. Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanțelor fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală față de SRTv și în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administrație al TVR avea obligația de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, restructurări economice și de personal necesare funcționării eficiente a SRTv, în vederea plății datoriilor fiscale și a reeșalonării prin negociere a celorlalte datorii”, se mai spune în comunicatul TVR.

Prin Hotărârea CA nr. 110/2012, Consiliul de Administrație al SRTv a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, în baza căruia Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie 2012, Memorandumul privind reeșalonarea pe șapte ani a datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.).

În comunicat se mai spune că procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Română a început pe 5 noiembrie 2012, cu selecția, pe criterii profesionale, a celor care vor rămâne în noua structură a SRTv. La selecție au participat toți salariații SRTv, notificați în acest sens, cu excepția situațiilor prevăzute de legislația incidentă în materia concedierii colective.

La procesul de selecție au participat 2.562 de salariați, din cei 2.784 de angajați notificați, adică un procent de 92%, precizează TVR.

Un număr de salariați nu au fost notificați și, în consecință, nu au participat la selecția de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administrație nr. 110/2012 și 121/2012. „Din această categorie fac parte, fără ca enumerarea să fie limitativă, salariații aflați în concediu de îngrijire copil; femeile însărcinate; salariații care au revenit din concediul de îngrijire copil și se află în perioada de 6 luni în care sunt protejați de lege, conform art. 44, lit.f) din CCM al SRTv în vigoare; salariații aflați în concediu fără plată; salariații detașați la alte instituții; salariații ale căror Contracte Individuale de Muncă au încetat până la sfârșitul anului 2012, în conformitate cu dispozitiile art. 56 lit c) din Codul Muncii (pensionare pentru limită de vârstă)”, explică TVR.

Selecția angajaților a presupus trei etape – depunerea unui memoriu de activitate, susținerea unui test grilă și a unui interviu -, care în punctajul final au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%, se mai spune în comunicatul TVR.

Referitor la noua organigramă a TVR, Ada Meseșan a declarat, miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că, „din păcate, acesta nu a fost un proces de restructurare, ci de epurare”.

„Și procesul în sine de evaluare a angajaților TVR a fost viciat, de la început până la sfârșit. Proba cea mai clară: au fost depuse 695 de contestații dintre care au fost aprobate – deci s-a recunoscut că s-a greșit în evaluarea angajaților – un număr de 350 de contestații. Deși am propus și în ședința de astăzi o reluare a procesului de restructurare, propunerea noastră a fost respinsă de majoritatea USL din CA, fără a fi supusă la vot. Ca atare, din 1 februarie, din 3.148 de angajați ai TVR vor rămâne în posturi 2.450”, a spus Ada Meseșan.

Ea a precizat că „sindicatul și conducerea executivă au solicitat să se aprobe o suplimentare de 55 de posturi alocate cazurilor sociale, solicitare care a fost aprobată de toți membrii CA”.

Pe de altă parte, Ada Meseșan a spus că membrii CA nu au văzut în ședința de miercuri noua organigramă și numele persoanelor care vor rămâne în TVR după concedierile colective, după cum nu au văzut nici o listă a celor care urmează să plece din Televiziunea Română de la 1 februarie.

Pe de altă parte, surse au declarat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că între cele 55 de posturi alocate cazurilor sociale, aprobate de CA al TVR în ședința de miercuri, se regăsește și cel ocupat de Corina Dănilă, care în noua organigramă va fi jurnalist senior/ realizator de emisiuni la TVR 3. În urma procesului de evaluare, Corina Dănilă obținuse 57,20 de puncte, față de un punctaj maxim posibil de 100 de puncte.

Societatea Română de Televiziune finalizează astfel procesul de restructurare. Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie 2012, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia urmau să rămână 2.395 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituției a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici față de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituției.

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, pe 16 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care prevede reeșalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare a Televiziunii Române.

Atunci, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat pentru presă că votul dat de Comisia de Cultură a Senatului este „un pas înainte”. „Nu este însă suficient, urmează votul în plenul Parlamentului și abia atunci putem spune că vom fi fericiți să mulțumim Parlamentului României pentru mâna întinsă, vitală, pe care a dat-o televiziunii publice”, a spus președintele-director general al TVR.

Totodată, Săftoiu a precizat că TVR s-a angajat din luna august a anului trecut „la un plan curajos, obligatoriu și necesar de redresare economică a societății”. „De altfel, la sfârșitul celor șase luni, care au cuprins perioada OUG nr. 33 pe 2012, deja am făcut un raport de activitate în care s-a remarcat că eforturile de redresare economică au fost duse în perioada amintită de Ordonanță la bun sfârșit. Este vorba despre o stopare a pierderilor Televiziunii Române la jumătate. Dacă în 2011 deficitul TVR era de 160 de milioane de lei, la sfârșitul anului trecut, 2012, deficitul s-a redus la 80 de milioane de lei. Este vorba despre ajustări masive și categorice de cheltuieli în ceea ce privește activitatea Televiziunii Române, la care se adaugă acum finalizarea procesului de restructurare”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, după finalizarea procesului de restructurare de personal, va urma o perioada „de reconstrucție”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern