Scandalul crucilor acoperite din Cimitirul Valea Uzului. Hunor: Prefectul să se sesizeze, e caz penal

Redactor:
Vasile Magradean
Scandalul crucilor acoperite din Cimitirul Valea Uzului. Hunor: Prefectul să se sesizeze, e caz penal
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă ca prefectul din Bacău să se sesizeze în cazul cimitirului internațional Valea Uzului. Kelemen Hunor spune că autoritățile locale din Dărmănești au construit cruci pentru eroii români fără a avea avize și autorizații, „aspecte care țin de zona penală".

Kelemen Hunor a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, că maghiarii nu au nimic împotriva construirii unui monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar că acesta nu trebuie amplasat peste rămășițele altor soldați identificați.

„Autoritățile din Dărmănești au făcut o greșeală uriașă, administrativă și politică. Au intrat pe teritoriul unui alt județ și nu au cerut aprobare. Nu au avut autorizație de construcție, nu au avut avize. Ei au intrat în zona penală. Aștept de la prefect și de la instituțiile statului o sesizare, deoarece în cazul cimitirului din Valea Uzului este o acțiune care trece de zona civilă, intră în zona penală. Au intrat într-un spațiu sacru și au făcut o greșeală uriașă. Nu avem nimic împotrivă să facă un monument în cinstea eroilor români care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, dar nu peste rămășițele altor soldați identificați. Din acest punct de vedere, greșeala morală este și mai mare decât cea administrativă”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, soluția pentru rezolvarea problemei este restabilirea situației anterioare și scoaterea crucilor din beton de pe mormintele soldaților maghiari.

„Se poate deschide o nouă parcelă în continuarea Cimitirului Valea Uzului, există un acord între România și Ungaria, sunt reglementări internaționale pentru cimitirele de război, cum se procedează. Cred că autoritățile române trebuie să facă un pas hotărât, categoric și foarte repede”, a subliniat liderul UDMR.

Polițiștii din Bacău au declanșat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut, la începutul lunii mai, intervenția premierului Viorica Dăncilă. Kelemen Hunor solicita atunci șefului Guvernului să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Gabriela Prisăcariu, cum arată complet naturală! Imaginea surprinsă chiar de iubitul ei / FOTO
Inchide