Scandalul mâncării expirate. Producător local: „Tiruri întregi cu marfă expirată în alte țări sunt aduse în România”. REACȚIA supermarketurilor

Redactor:
Ioana Nicolescu
Producătorii locali spun că nu este o surpriză să audă de la ministrul Agriculturii că în România sunt aduse produse expirate sau aproape de termen pentru a fi distribuite pe piață, însă reprezentanții supermarketurilor spun că nimeni nu și-ar asuma așa ceva fiindcă și-ar pierde clienții.

Producătorii locali spun că nu sunt surprinși de afirmațiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, dintr-un interviu acordat Ziarului Financiar în care spune despre România că este „o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. Însă, reprezentanții marilor supermarketuri spun că nimeni nu și-ar asuma să pună pe rafturi astfel de produse fiindcă și-ar pierde imediat credibilitatea și clienții.

„În primul rând trebuie să spun că sunt surprins că un ministru al Agriculturii are astfel de date și nu vedem deja și arestări. Cum să aduci alimente expirate și cum să falsifici produse alimentare făcând chestii din astea? Nu știu de unde are aceste date, și eu am informații că se întâmplă astfel de lucruri, tiruri întregi cu marfă expirată în alte țări sunt aduse în România și aici se practică astfel de lucruri, dar nu am cum să probez aceste informații. Cred că autoritatea statului ar trebui să verifice și să depisteze atsfel de cazuri. Aici, cu toate că nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune că da, într-adevăr, am și eu astfel de informații, iar noi, ca stat, trebuie să luăm cele mai severe măsuri să stopăm aceste lucruri”, a declarat pentru MEDIAFAX Costel Caraș, fermierul care în 2013 a aruncat în câmp 8.000 de litri de lapte în semn de protest pentru că nu mai are cui să îl vândă de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxină.

El a mai spus că peste 60% din piața României nu mai este a românilor și că toată piața serioasă este stăpânită de firme multinaționale care dețin marile lanțuri. „Foarte curând, noi o să fim în genunchi, toată țara va fi terminată și nu vom putea face altceva decât să aducem mâncare din import pentru că dacă distrugem agricultorul român, el nu se va mai apuca de agricultură în vecii vecilor”, a atras atenția Costel Caraș.

La rândul său, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că trebuie doar să vedem ce se întâmplă pe piață pentru a ajunge la o concluzie.

„Cum credeți că pot veni produsele mai ieftin de afară, știind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeți că ne-au invadat cu carne de porc piața? Noi asigurăm în momentul de față 30% din piața cărnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorât piața cu carnea de porc venită din afară care se vinde la niște prețuri derizorii. Cum vă explicați? Vinde producătorul acela în pierdere? Sunt convins că ministrul are datele. (…) Dacă te duci afară, uitați-vă la ce prețuri e carnea de porc, în Belgia e între 8-10 euro. Aceeași carne, la noi o găsești între 3-4 euro, carne importată din străinătate. Cum vă explicați? Și carnea asta e produsă acolo, la noi se adaugă și costul de transport”, a spus Laurențiu Baciu pentru MEDIAFAX.

Reacția supermarketurilor

Reprezentanții supermarketurilor spun că afirmațiile ministrului Agriculturii nu au nicio bază.

„Ce pot să comentez când un ministru al Agriculturii face astfel de declarații? Vă dați seama că nimeni nu ar putea să-și permită luxul să-și piardă clienții, nimeni nu-și poate permite să pună astfel de produse pe piață. Efectiv sunt fără grai. Nu știu nimic despre ceea ce spune ministrul. ANSVSA-ul și ANPC-ul vin și fac controale, noi suntem consiliați unde se greșește. Controlul e un lucru bun, îți arată unde greșești și cum poți remedia. Nimeni nu lasă zone din acestea sensibilie necontrolate. La nivel de rețele comerciale, numărul producătorilor români este în creștere și a crescut an de an și asta pentru că piața cere”, a declarat Florin Căpățână, vicepreședinte Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC).

Însă, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România Laurențiu Baciu spune că supermarketurile nu și-ar pierde clienții fiindcă aceștia nu pot constata calitatea cărnii. „Trebuie un examen de specialitate, câți din țara asta am putea constata? Ți-ar trebui laborator, cunoștiințele necesare de a afla dacă marfa e bună sau nu. Pe asta mizează. Cine-i controlează? Dacă vorbim de organele de control din România, aici mă abțin”, a mai spus Baciu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri într-un interviu acordat ZF că „România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. Aici este o piață în care importatorii se orientează și aduc produse la sfârșit de termen de valabilitate sau chiar depășit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face datoria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alții?”, a mai spus ministrul.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea pluește în aer /...
Inchide