Scandalul mâncării expirate. Producător local: „Tiruri întregi cu marfă expirată în alte țări sunt aduse în România”. REACȚIA supermarketurilor

Publicat: 31/03/2016, 17:18

Producătorii locali spun că nu sunt surprinși de afirmațiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, dintr-un interviu acordat Ziarului Financiar în care spune despre România că este „o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. Însă, reprezentanții marilor supermarketuri spun că nimeni nu și-ar asuma să pună pe rafturi astfel de produse fiindcă și-ar pierde imediat credibilitatea și clienții.

„În primul rând trebuie să spun că sunt surprins că un ministru al Agriculturii are astfel de date și nu vedem deja și arestări. Cum să aduci alimente expirate și cum să falsifici produse alimentare făcând chestii din astea? Nu știu de unde are aceste date, și eu am informații că se întâmplă astfel de lucruri, tiruri întregi cu marfă expirată în alte țări sunt aduse în România și aici se practică astfel de lucruri, dar nu am cum să probez aceste informații. Cred că autoritatea statului ar trebui să verifice și să depisteze atsfel de cazuri. Aici, cu toate că nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune că da, într-adevăr, am și eu astfel de informații, iar noi, ca stat, trebuie să luăm cele mai severe măsuri să stopăm aceste lucruri”, a declarat pentru MEDIAFAX Costel Caraș, fermierul care în 2013 a aruncat în câmp 8.000 de litri de lapte în semn de protest pentru că nu mai are cui să îl vândă de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxină.

El a mai spus că peste 60% din piața României nu mai este a românilor și că toată piața serioasă este stăpânită de firme multinaționale care dețin marile lanțuri. „Foarte curând, noi o să fim în genunchi, toată țara va fi terminată și nu vom putea face altceva decât să aducem mâncare din import pentru că dacă distrugem agricultorul român, el nu se va mai apuca de agricultură în vecii vecilor”, a atras atenția Costel Caraș.

La rândul său, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că trebuie doar să vedem ce se întâmplă pe piață pentru a ajunge la o concluzie.

„Cum credeți că pot veni produsele mai ieftin de afară, știind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeți că ne-au invadat cu carne de porc piața? Noi asigurăm în momentul de față 30% din piața cărnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorât piața cu carnea de porc venită din afară care se vinde la niște prețuri derizorii. Cum vă explicați? Vinde producătorul acela în pierdere? Sunt convins că ministrul are datele. (…) Dacă te duci afară, uitați-vă la ce prețuri e carnea de porc, în Belgia e între 8-10 euro. Aceeași carne, la noi o găsești între 3-4 euro, carne importată din străinătate. Cum vă explicați? Și carnea asta e produsă acolo, la noi se adaugă și costul de transport”, a spus Laurențiu Baciu pentru MEDIAFAX.

Reacția supermarketurilor

Reprezentanții supermarketurilor spun că afirmațiile ministrului Agriculturii nu au nicio bază.

„Ce pot să comentez când un ministru al Agriculturii face astfel de declarații? Vă dați seama că nimeni nu ar putea să-și permită luxul să-și piardă clienții, nimeni nu-și poate permite să pună astfel de produse pe piață. Efectiv sunt fără grai. Nu știu nimic despre ceea ce spune ministrul. ANSVSA-ul și ANPC-ul vin și fac controale, noi suntem consiliați unde se greșește. Controlul e un lucru bun, îți arată unde greșești și cum poți remedia. Nimeni nu lasă zone din acestea sensibilie necontrolate. La nivel de rețele comerciale, numărul producătorilor români este în creștere și a crescut an de an și asta pentru că piața cere”, a declarat Florin Căpățână, vicepreședinte Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC).

Însă, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România Laurențiu Baciu spune că supermarketurile nu și-ar pierde clienții fiindcă aceștia nu pot constata calitatea cărnii. „Trebuie un examen de specialitate, câți din țara asta am putea constata? Ți-ar trebui laborator, cunoștiințele necesare de a afla dacă marfa e bună sau nu. Pe asta mizează. Cine-i controlează? Dacă vorbim de organele de control din România, aici mă abțin”, a mai spus Baciu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri într-un interviu acordat ZF că „România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. Aici este o piață în care importatorii se orientează și aduc produse la sfârșit de termen de valabilitate sau chiar depășit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face datoria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alții?”, a mai spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York