Schimbare de paradigmă în ceea ce privește munca de acasă. Ce s-a întâmplat cu temerile directorilor generali privind scăderea productivității în perioada de lockdown

Redactor:
Ionel Văduva
Schimbare de paradigmă în ceea ce privește munca de acasă. Ce s-a întâmplat cu temerile directorilor generali privind scăderea productivității în perioada de lockdown
Lucrul de acasă ar putea continua pe termen lung, în condițiile în care un studiu recent a scos la iveală că patru din cinci directori generali nu se mai tem de scăderea productivității în acest context / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Lucrul de acasă ar putea continua pe termen lung, în condițiile în care un studiu recent a scos la iveală că patru din cinci directori generali nu se mai tem de scăderea productivității în acest context.

Un sondaj anterior PwC, CFO Pulse, din luna aprilie 2020, releva că aproape 50% dintre directorii financiari se așteptau la scăderea productivității din cauza lipsei capacităților de lucru la distanță. Două luni mai târziu, acest procent a coborât la 26%.

„Directorii generali consideră că au trecut un test critic în ultimele luni și acum sunt pregătiți să valorifice tendințele durabile aduse de COVID-19. Noua normalitate a pus la încercare capacitatea companiilor de a-și desfășura activitățile fără ca angajații să călătorească, fără întâlniri în persoană și alte modalități de lucru ce păreau indispensabile și le-a impus să se adapteze pentru a avea o productivitate comparabilă sau mai mare.

Cultura organizațională, specificul afacerii și investițiile în tehnologie au jucat și vor juca un rol foarte important în acest proces, unele activități devenind chiar mai eficiente. Pe viitor ne așteptăm ca multe companii să îmbine munca de de la distanță cu cea de la birou”, a precizat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Prioritățile directorilor generali în ceea ce privește activitatea forței de muncă în criza sanitară

În cadrul studiului, răspunsurile directorilor generali au generat două teme-cheie, atunci când au fost întrebați despre prioritățile lor. Prima este despre intenția de a adopta mai mult digitalizarea în cadrul companiilor, fie prin automatizarea operațiunilor principale, fie adăugând produse și servicii digitale.

Cea de-a doua temă cheie vizează dezvoltarea unei forțe de muncă mai flexibilă și mai implicată prin creșterea ponderii lucrătorilor la distanță și a celor contingenți, precum și prin programe de îmbunătățire a siguranței și sănătății.

De altfel, tendințele generate de pandemia COVID-19 care vor continua sunt automatizarea, menționată de 76% dintre directorii generali, spațiile de birouri cu puțini angajați (61%), securizarea lanțurilor de aprovizionare (58%), contractele temporare (54%) și siguranța publică (50%).

Mai mult pesimism privind evoluția economiei globale

Cu privire la direcția economiei globale în următoarele 12 luni, directorii generali sunt mult mai pesimiști acum decât erau la sfârșitul anului 2019, doar 30% spunând că avansul economic se va îmbunătăți în anul următor.

Iar pesimismul lor are un motiv întemeiat – Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, reprezentând cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Prin urmare, liderii de organizații se confruntă, de asemenea, cu incertitudini cu privire la propriile operațiuni, doar 15% indicând că sunt foarte încrezători în perspectivele de venituri ale organizației lor.

CEO Panel Survey este o extensie a sondajului anual global CEO Survey al PwC, fiind realizat în rândul a 699 directorii generali, dintre care 16% conduc organizații cu venituri de un miliard dolari sau mai mult, 32% companii venituri între 101 milioane dolari și 999 milioane dolari și 40% cu venituri de până la 100 milioane dolari.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
ȘOCANT! Ceaușescu, fost KGB-ist!? Cine a aruncat BOMBA. Asta schimbă tot ce știam până acum
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Orașul care interzice fumatul în apartamente
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Gata, Rafila aruncă BOMBA! A spus ce se va întâmpla după alegeri. Nu scăpăm....
Acestea sunt produsele noi de la Lidl. N-au mai avut așa ceva până acum în...
Tradiţii de Moş Nicolae 2020: Cele mai frumoase obiceiuri româneşti
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Oana Zăvoranu, atac fără precedent la adresa Andreei Bănică. „Querida” a răbufnit: „Până și mâncarea...
×
Inchide