SCHIMBARE. Ministerul Sănătății nu mai vrea expunerea țigărilor în magazine: „Nu presupune interzicerea comercializării lor”

Redactor:
Ioana Tudorascu
SCHIMBARE. Ministerul Sănătății nu mai vrea expunerea țigărilor în magazine: „Nu presupune interzicerea comercializării lor”
SCHIMBARE. Ministerul Sănătății nu mai vrea expunerea țigărilor în magazine: „Nu presupune interzicerea comercializării lor” / Foto-Shutterstock

Ministerul Sănătății susține adoptarea proiectului de lege care își propune să interzică reclamele la țigări, expunerea țigărilor în magazine și acțiunile de promovare, inclusiv sponsorizarea de evenimente la care au acces minorii sub 18 ani de către companiile producătoare de tutun.

Potrivit Hotnews.ro, în urmă cu câteva luni, Ministerul Sănătății nu sunținea acest proiect de lege, dar acum recomandă Parlamentului adoptarea lui.

Minorii și adulții nefumători nu ar mai fi expuși reclamelor la țigări

Limitarea expunerii produselor din tutun, a celor conexe și a celor similare nu presupune interzicerea comercializării lor. Expunerea lor este permisă în magazinele dedicate exclusiv vânzării produselor din tutun. În celelalte unități economice, consumatorul este informat despre produsele existente și prețul lor prin mijloace de informare standardizate care nu includ elemente de reclamă.

Prin urmare, adultul care deja fumează va avea acces la produsul preferat ca și până acum. În schimb, minorul și adultul nefumător nu va mai fi expus mesajelor publicitare/ atrăgătoare prezente pe pachetele de tutun. Pe de altă parte, în țările în care s-a aplicat această măsură nu s-au înregistrat efecte negative asupra bugetului de stat. În schimb, s-a putut constata scăderea prevalenței fumatului în rândul minorilor„, spune Ministerul Sănătății, potrivit documentului obținut de sursa citată mai sus.

Drepturile fumătorilor nu vor fi afectate

„Restricționarea publicității și promovării produselor din tutun vor limita expunerea minorilor la acțiunile prin care se promovează atât produsele din tutun și cele similare, cât și consumul lor (fumatul), fără a afecta drepturile adulților. Considerăm că dreptul adultului de acces la aceste produse legale nu este în niciun fel limitat deoarece produsele din tutun, cele conexe și cele similare vor putea fi comercializate în orice unitate economică legal constituită.

De asemenea, considerăm că dreptul adultului de acces la mijloacele de informare (prin publicitate și promovare) despre aceste produse este menținut, dar restricționat la spațiile pe care minorii nu au motive să le acceseze, comercializarea produselor din tutun către minori fiind interzisă. Considerăm că dreptul copilului la protejarea sănătății fizice și mentale este astfel respectat”, se arată în punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Incidenţa fumatului a crescut în 2017 faţă de 2013, după o perioada de 9 ani de continuă scădere, iar numărul copiilor care apelează la țigări electronice este în creştere. Noile produse din tutun încălzit se dovedesc a fi atrăgătoare pentru copii, după doar 1 an de la introducerea pe piaţă fiind utilizate de 3,1% dintre copiii de 13 – 15 ani.

Recomandările Ministerului Sănătății privind adoptarea acestei inițiative legislative

1. Notificarea Comisiei Europene în temeiul Directivei 98/34/CE de către inițiatorii propunerii legislative

2. Evaluarea celei mai bune modalități de re-introducere a contribuției pentru sănătate aplicate tuturor produselor din tutun, fie în forma propusă de inițiatorii propunerii legislative, fie în forma propusă de Guvern în legea privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (PL-x 669/ 2019) (prin care o parte din încasările din accizele pentru produsele din tutun și alcool se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sportului).

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cum îți poți lua mașină nouă cu bani de la stat. Românii pot începe chiar...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Secretul neștiut al ciorbei de perișoare. Ce trebuie să faci ca să nu se sfărâme...
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide