Schimbări în Educație. Ministrul Cîmpeanu pune în dezbatere publică un proiect pe care nu-l cunoaște: „Ce să asum dacă eu n-am nicio virgulă în el?”

Schimbări în Educație. Ministrul Cîmpeanu pune în dezbatere publică un proiect pe care nu-l cunoaște: „Ce să asum dacă eu n-am nicio virgulă în el?
Publicat: 03/06/2015, 11:02

Întrebat de gândul dacă își asumă noile propruneri de schimbare a legii educației, Sorin Cîmpeanu a răspuns printr-o întrebare: „Ce să asum dacă eu n-am nicio virgulă în el? „Cum să asum?”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, fiind singurul proiect oficial, noua propunere de lege va fi un punct de plecare pentru o nouă dezbatere în educație.„Ca bază de plecare ăsta este, aș fi preferat să fie ceva mai actual, corespunzător cerințelor sistemului educațional, în niciun caz nu pot sa fiu de acord, cum am declarat de altfel, să avem și admitere la liceu și evaluare, să scoatem și clasa pregătitoare. Sunt o grămadă de lucruri de acolo care în mod evident contravin, sunt exact invers față de ceea ce am declarat eu și ce așteaptă sistemul. Proiectul este dat de comisia de învățământ din Senatul României. Ministerul a luat cunoștință de conținutul proiectului simultan cu sindicatele, cu elevii, cu studenții la rândul nostru, doar că ministerul va gestiona procesul de consultare și va rămâne din el cât va rămâne, dacă va rămâne ceva”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că va chema la consultări și angajatorii. „Este extrem de important să știm opinia angajatorului privind calificările pe care le oferă sistemul de educație. Aceste lucruri ni le asumăm noi. Și dacă în urma acestor dezbateri va rămâne 90,80, 70, 40, 30, 20% din proiectul ăsta foarte bine, dar n-o să mă antepronunț. Știm de unde plecăm”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine a decis schimbarea legii educației, ministrul Educației a spus că toată lumea, deși nu a făcut niciun sondaj de opinie. „Toată lumea solicită schimbarea legii educației, din toate discuțiile- universitar, preuniversitar, sindicate, consiliul național al Elevilor, asociațiile studenților și Consiliul Rectorilor, chiar și președintele Iohannis a declarat că este nevoie de o reformă a educației”, a conchis ministrul, care a precizat că mai întâi trebuie să se dumirească cu privire la proiectul aflat pe agenda Parlamentului României.

Noul proiect de lege a fost inițiat din vara lui 2014, când mai mulți parlamentari au început să lucreze la o nouă lege a educației, după cum gândul a scris aici.

După aproape un an parlamentarii au finalizat proiectul prin care aduc noi schimbări sistemului de educație: examen de admitere la liceele cu număr de candidați mai mare decât locurile oferite, trei probe în plus la evaluarea de la clasa a VIII-a și învățământ profesional redus de la 3 la 2 ani. În ceea ce privește bacalaureatul, proiectul de lege prevede ca probele de competențe să fie susținute în timpul anului școlar.