Schimbări în Ungaria. Femeile sunt obligate să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

Schimbări în Ungaria. Femeile sunt obligate să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta
Sursă Foto - Shutterstock
Publicat: 13/09/2022, 16:35
Actualizat: 13/09/2022, 16:36

Guvernul Ungariei a impus prin decret obligația de a asculta bătăile inimii fătului înainte de avort, o cerință pe care vor trebui să o îndeplinească toate femeile însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină.

Măsura intră în vigoare vineri, potrivit hotărârii de guvern publicată în noaptea de luni spre marți în Monitorul Oficial și care a fost semnată de ministrul de interne Sandor Pinter.

Hotărârea stabilește că, înainte să fie supusă procedurii de avort, o femeie trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informații despre semnele vitale ale fătului.

Pentru aceasta, medicii trebuie ”să pună la dispoziția gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de ușor de identificat”,este menționat în hotărârea de guvern, informează Agerpres.

Atât mass-media independentă, precum portalul online 24.hu, cât și presa apropiată guvernului ultranaționalist al premierului Viktor Orban (cum este cazul Hirtv.hu), scriu că, prin folosirea expresiei ”semne vitale”,guvernul se referă la bătăile inimii.

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabilește că între săptămânile 12 și 24 de sarcină, femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerințe care să-i justifice decizia.

În cazuri excepționale, în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viața mamei este în pericol, avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

Ungaria și noile reguli privind dreptul la avort

Partidul de stânga Coaliția Democratică a cerut într-un comunicat ca executivul să clarifice dacă pregătește sau nu modificarea condițiilor în care o femeie poate recurge la avort.

La rândul ei, deputata Dora Duro din partea partidului de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria Noastră) și-a exprimat satisfacția pentru noua măsură.

”Guvernul a adoptat propunerea (partidului) Patria Noastră”, făcând un pas în direcția ”apărării tuturor fetușilor încă din momentul concepției”,a scris Duro pe contul ei de Facebook.

Până acum, guvernul partidului lui Orban, Fidesz (conservator), care se bucură de o largă majoritate în parlament, dăduse asigurări că nu intenționează să limiteze dreptul la avort.

Totuși, președinta Katalin Novak, o apropiată a lui Orban, a promis în campania electorală că îi va sprijini pe cei care ”protejează viața încă din faza de gestație”.

În Ungaria, țară cu 9,7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 21.907 de avorturi și 93.000 nașteri pe parcursul anului 2021, potrivit datelor de la Biroul de Statistică, potrivit Agerpres.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase