Școlile din Mureș pot emite și diplome în limba minorităților dar nu se admit diplome bilingve

Școlile din Mureș pot emite și diplome în limba minorităților dar nu se admit diplome bilingve
Publicat: 16/06/2014, 15:48
Actualizat: 28/09/2018, 10:22

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș au postat, luni, pe site-ul instituției, o serie de precizări în urma primirii unui document de la Ministerul Educației Naționale, emis în 12 iunie și semnat de secretarul de stat Kiraly Andras Gyorgy, în care se arată că, potrivit Legii 1/2011, diplomele care însoțesc premiile acordate elevilor la sfârșitul anului școlar pot fi redactate și în limba maternă de predare a clasei respective.

„Am primit o solicitare de la UDMR Mureș legată de această chestiune, la începutul săptămânii trecute. Înainte de a-i răspunde, a venit această adresă de la minister. Precizările sunt în acord cu cele discutate cu domnul ministru secretar de stat”, a explicat șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan.

Potrivit documentului semnat de Someșan și adresat tuturor directorilor unităților de învățământ din județul Mureș, școlile pot emite diplome în limba minorităților, pe lângă cele în limba oficială, dar nu și diplome bilingve.

„Având în vedere adresa MEN 170/12.06.2014, emisă de cabinet secretar de stat învățământ în limbile minorităților naționale, semnată de secretarul de stat Kiraly Andras Gyorgy, facem următoarea precizare: Toți elevii premianți vor beneficia de diplome de premii redactate în limba oficială, limba română. Unitățile de învățământ cu elevi care studiază în limbile minorităților naționale pot elibera diplome de premii și în aceste limbi, dar nu vor folosi antetul Ministerului Educației Naționale și nici al Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Acestea vor conține doar antetul unității școlare emitente. Nu se vor emite diplome bilingve”, se arată în adresa ISJ Mureș.

Potrivit documentului primit de la Ministerul Educației Naționale, în conformitate cu articolul 10, aliniatul 4, și articolul 45 din Legea educației 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, „diplomele care însoțesc premiile acordate elevilor la sfârșitul anului școlar pot fi redactate și în limba maternă de predare a clasei respective”.

Diplomele respective nu fac parte din documentele școlare oficiale din sistemul național de învățământ preuniversitar nominalizate în Ordinul ministerului 6551/2011 privind documentele școlare și universitare oficiale, care se întocmesc numai în limba română, se mai arată în documentul transmis de MEN.

În iunie anul trecut, senatorul PDL Marius Pașcan cerea demisia șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan, acuzând că instituția a transmis diplome bilingve pentru absolvenții de liceu, fără „legătură cu legislația României”. El prezenta o astfel de diplomă – scrisă în română și maghiară, fără stemă și fără tricolor -, care fusese distribuită Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș.

Reprezentanții ISJ Mureș precizau ulterior că diplomele distribuite în licee „nu au fost concepute și elaborate” de instituție, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unitățile de învățământ din județ, „drept dovadă, lipsa însemnelor statului român și ale ISJ Mureș”.

Totodată, șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său Ilyes Ildiko, „dar nu în calitate de inspector general adjunct”.

Pe de altă parte, reprezentanții UDMR Mureș se declarau „revoltați și consternați” de „atitudinea naționalistă și xenofobă” a senatorului PDL Marius Pașcan, președintele organizației, Brassai Zsombor, spunând că „vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureș”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susținea că acordarea unor diplome bilingve absolvenților de liceu nu încalcă nicio lege, iar acestea nu sunt mai puțin oficiale sau valabile decât alte atestate, scandalul de la Târgu Mureș fiind generat de „un om care nu înțelege prea multe lucruri din secolul XXI”.

Ulterior, oficiali din Minsterul Educației declarau că așa-zisele diplome de liceu bilingve eliberate în Mureș sunt hârtii simbolice, „de agățat în cui, acasă”, fără valoare de atestat sau de document oficial în baza căruia să se acceadă într-o formă de învățământ superioară.

„Nu sunt diplome oficiale, ci hârtii simbolice, de agățat în cui, acasă. Nu au valoare de atestat sau de document în baza căruia să se acceadă într-o formă de învățământ superioară ori care să demonstreze absolvirea unei forme de învățământ”, spuneau oficiali din Ministerul Educației Naționale (MEN).

Potrivit surselor citate, toate documentele care au caracter oficial, cum ar fi diplomele de bacalaureat, sunt redactate în limba română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun