Scriitorul Carlos Fuentes A MURIT

Scriitorul Carlos Fuentes A MURIT
Anunț făcut în această seară

Scriitorul mexican, Carlos Fuentes, a decedat marți în Mexico, la vârsta de 83 de ani, a anunțat președintele Felipe Calderon pe contul personal de Twitter, relatează AFP.

Fuentes a murit la un spital din New Mexico, după ce doctorul său personal, Arturo Ballestros, l-a găsit fără cunoștință în casa sa din Capitala Mexicului. Ballestros le-a spus reporterilor că scriitorul a suferit o hemoragie internă bruscă și că, din cauza ei, și-a pierdut cunoștința, relatează Huffington Post. Decesul autorului a fost deplâns pe rețelele de socializarea atât de scriitori și artiști, cât și de președintele mexican Felipe Calderon.

„Regret profund decesul stimatului și admiratului nostru Carlos Fuentes, scriitor mexican universal. Odihnească-se în pace”, a scris președintele pe Twitter. Scriitorul a publicat chiar marți, ziua în care a murit, un comentariu în ziarul Reforma, în care analiza schimbarea de putere din Franța.

Carlos Fuentes a făcut parte, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez și de peruanul Mario Vargas Llosa, din generația de scriitori care a atras atenția lumii asupra culturii sud americane, într-o perioadă în care mare parte din regiune era condusă cu mână de fier.

Profesorul Raymond L. Williams, de la Universitatea din California, spune că Fuentes a avut meritul de a-i strânge laolaltă pe scriitorii sud americani. „Fuentes a avut viziune și a spus că dacă îșu unesc forțele și au o voce politică și literară comună, vor avea un impact mai mare. Casa lui din Pedregal a fost centrul cultural care a adus o mulțime de intelectuali împreună”, a spus Williams.

Romanul „Moartea lui Artemio Cruz”, publicat în 1962, despre Mexicul postrevoluționar a fost cel care i-a adus faimă internațională. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără „Aura”, „Terra Nostra”, și „Bătrânul gringo”, poate cea mai aclamată dintre ele. Istoricul mexican Enrique Krauze, care este considerat cel mai dur critic al lui Fuentes și care a spus în numeroase rânduri că acesta a pierduit legătura cu Mexicul, l-a numit pe scriitor „un autor al unor romane și povestiri scurte nepieritoare, o prezentă viguroasă și bogată. Este tot ce trebuie spus”, scrie Huffington Post, citând Associated Press.

Numele lui Carlos Fuentes a fost de nenumărate ori pe lista posibilă a posibililor câștigători Premiului Nobel pentru Literatură, însă autorul nu a obținut niciodată prestigiosul trofeu.

Fuentes a fost un prolific scriitor, comentator, analist politic, eseist și critic și nu s-a sfiit niciodată să vorbească deschis despre convingerile sale politice. Considerat comunist și simpatizant al președintelui cubanez Fidel Castro, lui Carlos Fuentes i s-a refuzat intrarea în SUA, în baza unei legi date în anii ”50 și amendate abia în 1990.

„Să mă numești anti-american este o miniciună uluitoare, o calomnie. Am crescut în America, atunci când eram doar un băiețel am dat mâna cu Franklin Roosvelt și nu m-am mai spălat de atunci”, declara în 2006 scriitorul, care și-a petrecut o parte din copliărie în SUA, ca fiu al unui diplomat mexican.

În ultima vreme, în calitate de stângist moderat, scriitorul a criticat politica anti-imigrație a SUA, dar și politica președintelui Venezuelei, Hugo Chavez, pe care l-a numit „un Mussolini tropical”. Totodată, Fuentes a fost un acerb critic al cartelurilor mexicane de traficanți de droguri, care au ucis aproape 50.000 de oameni din 2006.

Carlos Fuentes s-a născut pe 11 noiembrie 1928. A fost ambasador la paris și a predat de-a lungul timpului la universități de renume, precum Harvard, Princeton și Columbia.

Inchide