Scripcaru, primarul din Brașov: Nu avem o sumă alocată pentru Catedrala Mântuirii, dar ar trebui să fim mai buni la suflet

Scripcaru, primarul din Brașov: Nu avem o sumă alocată pentru Catedrala Mântuirii, dar ar trebui să fim mai buni la suflet
Publicat: 05/02/2014, 19:36
Actualizat: 29/07/2014, 23:57

Primarul Brașovului, George Scripcaru, spune că a primit solicitări de la BOR pentru a aloca bani pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, dar că municipalitatea nu are o sumă disponibilă și că dacă ar fi avut ar fi făcut o donație, adăugând: „Ar trebui să fim mai buni la suflet”.

„În ultima perioadă nu știu să fi primit vreo solicitare. Anul trecut am primit. Dacă am fi avut, am fi făcut o donație. Nu avem o sumă alocată pentru asta, dar ar trebui să fim mai buni la suflet”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, primarul Brașovului, George Scripcaru.

Președintele Consiliului Județean Brașov nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă instituția va aloca bani pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Potrivit unor reprezenanți ai instituției, la CJ Brașov au sosit mai multe solicitări din partea BOR, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie pentru sprijinirea construirii Catedralei.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a primit, în noiembrie 2013, o solicitare din partea Patriarhiei de alocare a 200.000 de lei pentru finanțarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul Clujului i-a răspuns Patriarhului Daniel, în 9 decembrie 2013, arătând că solicitarea va fi analizată conform noului regulament privind alocările de sume de la bugetul local. Emil Boc spunea că nu se putea aloca o sumă de bani în 2013 fără a exista o prevedere bugetară prealabilă pe anul trecut. „O astfel de solicitare trebuie analizată în contextul bugetului local pe anul 2014, iar cei care vor decide alocarea unei sume sunt consilierii locali”, spunea Boc.

Și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a respins o solicitare similară din partea Patriarhului Daniel, de alocare a unei sume, nespecificate, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. „Nu puteam să discutăm în 2013 alocarea vreunei sume, care nu era prinsă în bugetul județului pe anul trecut. Consiliul Județean Cluj va analiza solicitarea PF Daniel”, declara Horea Uioreanu.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că Patriarhia a trimis consiliilor județene o scrisoare prin care solicita câte 300.000 de lei „pentru plata materialelor și manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esențială pentru bunul mers al întregii lucrări”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?