Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie

Se schimbă ordonanța privind voucherele de vacanță. Legea trebuia să intre în vigoare la 1 iulie
Publicat: 21/02/2017, 18:15

„Trebuie realizată o modificare legislativă la ordonanța care vizează voucherele de vacanță. Sunt două probleme: limitarea comisionului la 1% pentru cei care emit pe piață aceste tichete, dar și a celor de la agențiile de turism, care au o marjă undeva până la 20%, în general fiindcă la unele servicii le dau mai ieftin, la altele mai scump. Am avut întâlniri și ieri și la târg (not.red. la Târgul de Turism organizat săptămâna trecută la Romexpo), inclusiv cu două entități private, reprezentative la nivel național și le-am cerut să vină concret cu niște idei vis a vis de modificarea legislativă fiindcă oricum suntem obligați să o facem. Pentru că trebuie să introducem aceste vouchere de vacanță în sistemul public din data de 1 iulie 2017”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea-Titus Dobre, Ministrul Turismului.

Agențiile de turism s-au plâns că le este plafonat comisionul la 10% atunci când vând pe bază de voucher un pachet de servicii la un hotel din România și că același pachet îl pot comercializa cu un comision mai mare dacă au contract direct cu hotelul respectiv și au depus garanții pentru contractarea unui număr mai mare de camere. Adică au prețuri diferite pentru același hotel, în funcție de modul în care turistul își achită sejurul.

De asemenea, și companiile care emit voucherele nu sunt mulțumite de comisionul de 1%.

Reamintim faptul că, valoarea voucherele de vacanță pentru bugetari va 1.450 de lei și că acestea vor fi acordate de la 1 iulie. În cazul companiilor private valoarea voucherelor rămâne la șase salarii minime pe economie.

„Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari apare și în programul de guvernare. Pe data de 1 iulie 2017 vor intra în vigoare aceste vouchere de vacanță. În primul rând am modificat în OUG, nu mai sunt abrogate până la 31 decembrie 2017, așa cum era inițial, ci până la 1 iulie. La ora actuală în lege sunt prevăzute șase vouchere de vacanță, în valoarea salariului minim pe economie. Adică șase înmulțit cu 1.450 de lei. Vom modifica acestă ordonanță și vom introduce un singur voucher, deoarece doar atât poate să suporte statul român. Vom modifica acestă valoare și vom discuta cu Ministerul de Finanțe să vedem care este procedura, dacă vom merge pe o variantă online sau pe o variantă standard, tipizată fiindcă există cinci companii care sunt acreditate să emită aceste vouchere de vacanță”, a precizat ministrul Turismului, cu ocazia deschiderii Târgului de Turism.

Acesta a precizat că vocherele vor putea fi folosite în România timp de un an de zile calandaristic, atât pentru cazare, cât și pentru masă.

Sejururile în România cumpărate anul trecut cu vouchere de vacanță au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare față de 2015 și de șase ori mai mare față de 2014, a declarant Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Pentru acest an, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează o creștere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.

Anul trecut au fost acordate 1,1 milioane de vouchere de vacanță, potrivit informațiilor primite de ANAT de la Ministerul Finanțelor Publice, un număr de 3,5 ori mai mare față de 2015 și de 5,5 ori mai multe decât în urmă cu doi ani, când au fost date angajaților 207 mii de vouchere de vacanță.

Suma de 10 milioane de euro aferentă vacanțelor cumpărate cu vouchere de vacanță în 2016 a contribuit semnificativ la creșterea turismului intern, ANAT anunțând la finalul sezonului estival un plus de vânzări de 15% prin agențiile de turism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului