Sechestru de 3 miliarde de lei pe averile lui Chiliman și ale celorlați inculpați. Procurorii au descoperit un împrumut fabulos primit de soția lui Vlad Moisescu

Sechestru de 3 miliarde de lei pe averile lui Chiliman și ale celorlați inculpați. Procurorii au descoperit un împrumut fabulos primit de soția lui Vlad Moisescu
Publicat: 22/06/2015, 14:54
Actualizat: 23/06/2015, 09:01

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu a afirmat, luni după-amiază, la ieșirea de la DNA Ploiești, că procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de trei miliarde de lei in dosarul în care este cercetat alături de primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, de consiliera acestuia, Ioana Costescu, și de consilierul local Ion Brad.

Moisescu a spus că, în ceea ce-l privește, a fost instituit sechestru pe case, acțiuni și conturi și că, cel mai probabil, va contesta măsura asigurătorie.

În privința documentului găsit de către procurori la percheziția domiciliară făcută la locuința lui Moisescu, prin care soacra acestuia își împrumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro, Vlad Moisescu a spus că acel document nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1.

„Este un act sub semnătură privată, care nu a avut niciun fel de consecință, dar, cel mai important, nu are nicio legătură cu Primăria Sectorului 1”, a spus Moisescu.

Acesta a declarat că suma de 670 de milioane de euro care apare în actul de împrumut dintre soacra și soția sa nu este cea reală și că în acel document este vorba despre „o eroare materială de denominare” făcută de „cel care a întocmit actul”.

Întrebat dacă va achita acest prejudiciu, Moisescu a răspuns: „Care prejudiciu, domnișoară?”, adăugând că un prejudiciu se stabilește în urma unui proces în instanță.

Vlad Moisescu a catalogat drept „o copilărie” ceea ce se întâmplă.

La scut timp de la ieșirea lui Moisescu din DNA Ploiești au părăsit sediul instituției și Andrei Chiliman, precum și consiliera sa personală Ioana Costescu.

Chiliman a declarat că i-a fost pus sechestru „pe declarația de avere”.

„Pe declarația mea de avere s-a pus sechestru. Mai mult nu spun”, a afirmat Chiliman.

Întrebat dacă va contesta decizia, edilul a răspuns: „Evident că o voi contesta”.

La rândul său, Ioana Costescu a spus că deține un apartament care valorează mai puțin de 100.000 de euro și că va contesta măsura sechestrului asigurător.

La ora transmiterii acestei știri, în sediul DNA Ploiești se mai află consilierul local bucureștean Ion Brad pe bunurile căruia este instituit, de asemenea, sechestru asigurător.

Potrivit unor surse judiciare citate de MEDIAFAX, anchetatorii au descoperit, în urma perchezițiilor de săptămâna trecută făcute la locuința lui Vlad Moisescu, un contract prin care soacra fostului trezorier al PNL își împrumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro, acest contract fiind considerat suspect de către procurori ținînd cont de acuzațiile care i se aduc lui Vlad Moisescu.

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, și Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență într-un dosar privind atribuirea preferențială de lucrări unor firme de la care primeau „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri noapte, ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad să fie cercetați în libertate, sub control judiciar, în acest dosar.

Anchetatorii susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu strictețe „ordinele”, le impunea funcționarilor Primăriei Sectorului 1 și controla modul în care aceștia le execută, motiv pentru care „toți funcționarii primăriei o știau de frică”. Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfața lui Moisescu în relațiile cu reprezentanții firmelor care aveau contracte cu Primăria și care trebuiau să remită cei 10-15% ceruți din banii încasați din contractele atribuite ilegal.

Anchetatorii explică și modul de operare al grupării, arătând că principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau contactați personal de Moisescu și de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman și cu directorii serviciilor de investiții și achiziții, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Pițigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă și o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuie să plătească acel „comision” impus de aceștia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv „comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câștigat niciodată vreo procedură de achiziție publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-ar fi ajuns și la amenințări la adresa reprezentanților firmelor care ar fi refuzat să „cotizeze”, se arată în documentele anchetatorilor.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Procurorii DNA au precizat, în documentele citate, că grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting și Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar și lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost și sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluați direct de Moisescu, susțin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV și România TV.

„Această protecție consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceștia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relația contractuală”, arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din „comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcționează postul România TV.

Conform declarației de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman deține 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moștenire de la părinți, în București, Ilfov, Constanța, Buzău, Gorj și Brașov, iar soția sa a primit moșteniere sau prin donație patru terenuri. Cei doi copii ai săi au, la rândul lor, în proprietate șase terenuri, primite prin donație de la Chiliman și de la verișoara primară a soției acestuia.

Andrei Chiliman mai deține jumătate dintr-un apartament cu mansardă și dintr-o casă din București, primite moștenire de la mama sa, în timp ce soția sa a dobândit o casă și un sfert dintr-o casă din București. Copiii dețin un apartament în București și trei case în București, Buzău și Brașov, având aceeași proveniență. Majoritatea acestor proprietăți erau naționalizate și restituite sau recuperate în justiție.

Chiliman mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soția sa are un Renault din 1972, moștenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 deține bijuterii evaluate la 13.000 – 20.000 de euro și obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 – 150.000 de euro.

Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari și 10.034 de franci elvețieni, în timp ce soția are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro și 7.693 de dolari. Totodată, el și-a împrumutat fratele cu 15.000 de euro. În schimb, edilul nu are datorii care să depășească 5.000 de euro.

În anul fiscal precedent, Chiliman a încasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizația de primar și 2.673 din chirii. Soția sa a încasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la acțiunile deținute la Fondul Proprietatea și 209.124 de lei din vânzarea de acțiuni către Fondul Proprietatea.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 București din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost și deputat de București timp de două legislaturi: 1996-2000 și 2000-2004.

Chiliman și ceilalți trei inculpați sunt cercetați în dosarul în care sunt acuzați, printre alții, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top