Sechestru pe averea lui Dinel Nuțu, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul fraudării Transgaz

Sechestru pe averea lui Dinel Nuțu, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul fraudării Transgaz
Instanța a decis să fie pus sechestru asigurător pe bunurile lui Dinel Nuțu (fost Staicu) până la o valoare de peste 26 de milioane de lei, la propunerea procurorilor, pentru recuperarea prejudiciul din dosarul în care este acuzat că a fraudat patrimoniul Transgaz Mediaș cu 11 milioane de euro.
Publicat: 05/06/2013, 17:41
Actualizat: 03/02/2019, 20:23

Judecătoria Sectorului 2 a admis, în 15 mai, cererea procurorilor și a dispus aplicarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dinel Staicu (fost Nuțu), până la concurența sumei de 26.082.460,55 lei, în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro.

Decizia a fost contestată de Dinel Nuțu la Tribunalul București, care a respins marți recursul acestuia, decizia fiind definitivă.

Dosarul privind fraudarea Transgaz Mediaș este la Judecătoria Sectorului 2 București, următorul termen fiind stabilit pentru 12 iunie.

Dinel Nuțu (fost Staicu) a fost trimis în judecată în noiembrie 2007 în dosarul privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. Alături de acesta sunt judecați Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaș, Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu și Vlad Rebega – foști directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Națională Română SA, Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum și Iulian și Tudorică Siclitaru.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenții de plăți cu cinci societăți cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societățile de stat transportatoare, distribuitoare și respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA București, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SM SRL București.

Convențiile de plăți ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 și a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadență ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar și a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaș, societățile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică și Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relații comerciale cu societățile implicate în încheierea actelor de compensare și nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcționate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu și ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaților sau în conturile altor societăți în care aceștia ar fi fost implicați și de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea și încheierea convențiilor de plăți, Dinel Staicu ar fi beneficiat și de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soției, de Nuțu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanța de executare a pedepsei dându-l în urmărire națională, pe vechiul nume.

În 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare și l-a predat Poliției Române, fiind încarcerat.

Între timp, judecătorii Curții de Apel București au decis anularea condamnării de șapte ani de închisoare a lui Staicu, întrucât a mai fost judecat pentru aceleași fapte.

Dinel Nuțu a fost eliberat din arest în 11 februarie, în urma unei decizii a Tribunalului București. Judecătoarea Antonela Costache, care a fost în completul ce a dat decizia din 11 februarie, este cercetată pentru luare de mită în schimbul unor soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu.

Dinel Nuțu declara în 14 martie, pentru MEDIAFAX, că Antonela Costache a procedat corect și legal în cazul cererii sale de eliberare provizorie sub control judiciar, în condițiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaș, în care are calitate de complice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația