Șef al Jandarmeriei, reținut la graniță, când se întorcea din concediu

Șef al Jandarmeriei, reținut la graniță, când se întorcea din concediu
Publicat: 09/08/2017, 20:52

Surse judiciare au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că șeful Statului Major al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Daniel Preoteasa, a fost reținut la frontiera cu Bulgaria în timp ce se întorcea din Albania, fiind acuzat de cămătărie și grup infracțional organizat.

Reținerea a fost făcută în dosarul în care comandantul Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost arestat preventiv.

La ora transmiterii știrii, Daniel Preoteasa este prezentat magistraților Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă, potrivit sursei citate.

Vineri, Marian Corcodel a fost arestat preventiv, fiind acuzat că dădea bani cu camătă subordonaților și percepea dobânzi de până la 20%.

Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), începând cu anul 2011, Marian Corcodel, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, ce au calitatea de militari. Scopul constituirii acestui grup era săvârșirea în mod repetat, printre altele, a unor infracțiuni de camătă, dar și delapidare.

„În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceștia erau ulterior executați silit”, precizează DIICOT.

Investigația procurorilor a scos la iveală faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date unora dintre membrii grupării, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel . De altfel, la nivelul Bazei era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau „Banca Română de Comerț Corcodel”.

„De asemenea, în cauză s-a reținut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare și Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional”, conform procurorilor.

Sursa citată arată că faptele grupării i-au fost aduse la cunoștință lui Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar șef, angajat al fostului Departament de Informații și Protecție Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a MAI. Cristescu este și el cercetat în dosar pentru că, deși avea ca obligația să raporteze conducerii și să sesizeze organele de urmărire penală, nu și-a îndeplinit aceste obligații. Mai mult decât atât, el a sprijinit în mod constant și conștient activitățile infracționale derulate de către Marian Corcodel, acordându-i protecția necesară, cât și consilierea în unele situații.

„Urmare punerii în executare , la data de 3 august 2017 a 12 mandate de percheziție domiciliară, atât la persoane fizice cât și în spații din cadrul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate și ridicate, atât în biroul inculpatului Corcodel Marian, cât și în alte spații, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât și înscrisuri sub semnătură privată, dar și agende și notițe deținute de membrii grupului infracțional, pentru a avea o evidență strictă atât a debitorilor, cât și a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă). De asemenea, în biroul utilizat de către inculpatul Corcodel Marian la sediul IGJR – BAD a fost identificată și suma de 50.000 lei și 55.000 euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienței”, potrivit sursei menționate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...