Șefa reprezentanței CE în România: Adesea legile în România nu sunt de cea mai bună calitate, provoacă victime colaterale

Șefa reprezentanței CE în România: Adesea legile în România nu sunt de cea mai bună calitate, provoacă victime colaterale
Publicat: 04/02/2015, 21:59

Prezentă la Ploiești, miercuri după-amiază, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat, într-o conferință de presă, că țara noastră are „mare nevoie” de adoptarea unei legi a falimentului personal, dar că acest act normativ trebuie să fie „o lege foarte bună”, în contextul în care în România sunt adoptate legi „sub imperiul unor crize”, iar ulterior aceste legi provoacă „victime colaterale”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Noi lucrăm îndeaproape cu Fondul Monetar și Fondul Monetar este de acord că e nevoie de o lege (a falimentului personal – n.r.), dar tocmai pentru că este o lege foarte importantă ne dorim să fie și o lege foarte bună, pentru că ce am observat în România este că adesea legile se dau repede, sub imperiul unor realități sau unor crize și atunci ele nu sunt de cea mai bună calitate și provoacă efecte juridice neplăcute și victime colaterale”, a spus Filote.

Angela Filote a precizat că în momentul de față există patru propuneri legislative pe tema falimentului personal, iar Comisia Europeană a studiat toate aceste proiecte, cel mai recent fiind un proiect inspirat din experiența mai multor state europene în acest domeniu.

„Sperăm să rămână în Parlament numai una (propunere legislativă – n.r.) ca să ne fie tuturor mai ușor să ne uităm pe o singură versiune de lege și să ne putem pronunța pe acea versiune de lege. (…) Principala noastră îngrijorare nu este legată atât de litera legii, cât de felul în care ea urmează să se aplice și vrem să ne asigurăm că în România atât sistemul bancar, cât și sistemul de consultanță sunt pregătite pentru a aplica o astfel de lege”, a mai spus Angela Filote.

Aceasta a adăugat că ideea unei astfel de legi este „să treacă clientul peste impas” și că „înainte de a da o lege trebuie să ne asigurăm că există structura care să poată să pună în aplicare această lege, ca ea chiar să poată să aducă soluții”.

Întrebată dacă România este pregătită pentru a pune în aplicare un astfel de act normativ, șefa Comisiei Europene în România a explicat că „sistemul este pe punctul de a se construi ca răspuns la ultimele crize”, inclusiv cea legată de francul elvețian.

Angela Filote a mai afirmat că, în ceea ce privește un termen limită pentru adoptarea în România a Legii falimentului personal, Comisia Europeană nu poate da termene limită decât în cazul legislației europene, adăugând că „aici termenul limită mai degrabă și-l dă Parlamentul român sau Guvernul, pentru că e o situație de care e clar că trebuie să se ocupe”.

„Din punctul nostru de vedere ce e important este ca această lege să fie una de calitate și ea să producă acele efecte juridice de care au nevoie cei care în momentul de față sunt într-un vid legislativ”, a mai spus șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu