Șeful CJ Harghita, reclamat de PSD la CNCD pentru că ar distribui banii județului pe criterii etnice

Șeful CJ Harghita, reclamat de PSD la CNCD pentru că ar distribui banii județului pe criterii etnice
Publicat: 14/01/2014, 17:39
Actualizat: 31/07/2014, 14:28

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către liderul PSD Gheorgheni, Marius-Grațian Benchea, pentru că ar distribui fondurile județului pe criterii etnice, acuzațiile fiind însă negate de Borboly.

Președintele PSD Gheorgheni, Marius-Grațian Benchea, a înaintat, luni, o sesizare șefului CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, în care reclama că președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, distribuie fondurile din bugetul instituției pe care o conduce „pe criterii etnice”.

Potrivit acestuia, localitățile din Harghita populate preponderent de români primesc 13 la sută din bugetul CJ, egal cu ponderea pe care o dețin ei din totalul locuitorilor județului.

„Consider discriminare acest fapt, deoarece CJ ar trebui să dea bani pe proiecte și nu pe criterii etnice. Datorită acestor decizii frauduloase ale Consiliului Județean Harghita, localitățile populate de români primesc doar un total de 13 la sută din întreg bugetul CJ Harghita, procent insuficient de mic pentru a se dezvolta fiecare comună în măsură egală. Solicit să declarați deciziile și declarațiile domnului președinte al Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, ca fiind discriminatorii la adresa locuitorilor români din Harghita”, a menționat, în documentul înaintat CNCD, președintele PSD Gheorgheni.

În replică, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marți, că denunțul președintelui PSD Gheorgheni este „lipsit de conținut” și „bazat pe proastă informare”.

Borboly a susținut că politica de distribuire a fondurilor CJ se bazează pe consensul tuturor consilierilor, fiind „luate în calcul multe aspecte” și că până în prezent nu s-au înregistrat dispute.

„Politica de distribuție a fondurilor CJ Harghita este bazată pe consensul tuturor membrilor Consiliului Județean. În această privință nu am avut dispute din anul 2000, de când sunt membru ca și consilier județean, vicepreședinte sau președinte al acestui for decizional. În cadrul acestei distribuții de fonduri sunt luate în calcul multe aspecte, de exemplu, în cazul fondurilor destinate cultelor, ponderea enoriașilor, calculată strict pe baza ultimului recensământ”, a precizat președintele CJ Harghita, într-un comunicat remis presei.