Șeful Clinicii de neurologie de la SJ Timișoara, demis pentru conflict de interes

Șeful Clinicii de neurologie de la SJ Timișoara, demis pentru conflict de interes
Publicat: 18/06/2013, 17:50
Actualizat: 19/05/2015, 01:03

Șeful Clinicii de neurologie a Spitalul Județean Timișoara, Horia Pleș, a fost eliberat din funcție, întrucât era asociat într-o firmă care a încheiat un contract cu unitatea sanitară, a anunțat, marți, ministrul Eugen Nicolăescu, citând din Raportul Corpului de control al MS.

„În perioada 21- 24 mai, am trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Spitalul a avut relații contractuale cu SCM Neuromed Timișoara, care a prestat servicii medicale de imagistică medicală similare cu cele efectuate de spital. Domnul conferențiar doctor Horia Pleș s-a aflat în poziția în care a recomandat bolnavilor internați examinări tomografice care au fost efectuate la firma la acesta este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. De aceea, în urma raportului pe care l-am primit, îi cer managerului spitalului să îl înlocuiască din funcție pe medicul Horia Pleș”, a spus ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă.

Ministrul a mai spus, în același context, că va sesiza Curtea de Conturi Timiș, pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare privitoare la încheierea și derularea contractelor încheiate de spital cu SCM Neuromed Timișoara. „Voi sesiza și ANI, în privința eventualului conflict de interese al domnului Horia Pleș, ca șef Secție Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care este și asociat la SCM Neuromed Timișoara. Concomitent, voi trimite acest raport de control către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a detaliat apoi verificările Corpului de control.

„Raportul primit de la Corpul de control arată că în ultimii cinci ani, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara Timișoara și firma SCM Neuromed Timișoara, unde șeful clinicii era asociat, au fost încheiate atât contracte de servicii de transport, cât și contracte de prestări servicii medicale de diagnostic imagistic. Valoarea totală a facturilor în perioada 2008-2013 a fost de 899.823 lei pentru contractele de servicii de transport și 3.068.966 lei pentru serviciile de diagnostic imagistic, bani achitați de spital din sumele alocate de către CJAS Timiș, conform contractelor încheiate pentru prestarea serviciilor medicale”, a precizat Nicolăescu.

Potrivit ministrului Sănătății, conform declarațiilor de avere și de interese pe 2012, conf. dr. Horia Pleș, șeful Clinicii Neurologie din cadrul spitalului începând din decembrie 2011, este asociat la SCM Neuromed Timișoara, adică acea firmă care a încheiat contractele cu spitalul, și al SC Neuromed Sistem SRL Timișoara.

Alte nereguli descoperite în urma controlului la spitalul din Timișoara au fost decontarea serviciilor medicale efectuate și a transportului pacienților fără a fi verificată realitatea efectuării serviciilor.

„În majoritatea dosarelor achiziției publice de transport pacienți, nu au fost identificate oferte de preț ale altor operatori economici și nici notele de fundamentare privitoare la stabilirea tarifului pe kilometru”, a spus Nicolăescu.

De asemenea, în perioada ianuarie – iulie 2010, prestatorul a emis facturi spitalului pentru servicii prestate cu mult anterior datei de încheiere a contractelor, respectiv cu trei-șapte luni înainte, a mai spus ministrul Sănătății, citând din raportul Corpului de control.

Pe de altă parte, se mai arată în raport, în foile de observație clinică generală ale pacienților pentru care au fost realizate de prestator servicii medicale de diagnostic imagistic, s-a constatat, în majoritatea cazurilor, lipsa recomandărilor medicilor specialiști pentru efectuarea investigațiilor specifice de diagnostic imagistic, nefiind consemnate nici rezultatele investigațiilor de tomografie computerizată efectuate de prestator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern