Șeful Gărzii de Mediu, anunț îngrijorător: „Poluarea face mai multe victime decât COVID-ul”. Octavian Berceanu solicită CSAT adoptarea unei strategii

Șeful Gărzii de Mediu, anunț îngrijorător: „Poluarea face mai multe victime decât COVID-ul”. Octavian Berceanu solicită CSAT adoptarea unei strategii
Octavian Berceanu / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 29/05/2021, 09:05
Actualizat: 29/05/2021, 09:06

Pandemia COVID-19 a provocat numeroase victime într-un an de zile, însă șeful Gărzii de Mediu susține că numărul persoanelor afectate de poluare este mai mare, iar din această cauză solicită Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să adopte o strategie anti-poluare întrucât această problemă este una de siguranță națională.

Octavian Berceanu acuză faptul că instituția pe care o conduce nu are în prezent mijloacele necesare să își îndeplinească misiunea.

Nu avem echipamente și asta ne ține destul de mult, nu putem da un răspuns cetățeanului, nu putem surprinde infracțiuni de mediu”.

OCTAVIAN BERCEANU – ȘEFUL GĂRZII DE MEDIU

Acesta a transmis că pentru pandemia COVID-19 s-au cheltuit bani „extraordinar de mulţi” și s-au luat măsuri precum ținerea oamenilor în casă, în timp ce „pentru poluare aproape nu facem nimic”.

„Avem daune în ceea ce privește PIB-ul nostru din cauza poluării”

„Nu sunt bani, nu sunt forţe, nu sunt ministere care să lucreze în comun, dar numărul victimelor este mai mare la poluare. Amprenta pe care o presupune poluarea de mediu este mult mai mare. Daunele sunt mai mari decât daunele de la COVID, dar nimeni nu vorbeşte despre asta, pentru că ne scade foarte mult productivitatea în muncă, avem daune în ceea ce privește PIB-ul nostru din cauza poluării și nimeni nu vorbește despre asta”, a adăugat Octavian Berceanu.

De asemenea, acesta a vorbit într-o intervenție la Digi 24, în cursul serii de vineri, 28 mai, și despre ultima intervenție de pe teren la care a participat, în Sărulești. Acesta a vorbit despre comerțul ilegal cu feroase şi neferoase care se desfășoară în localitate, care este controlat de grupuri sau structuri de crimă organizată – „pe aceste structuri, care au o activitate febrilă de ceva ani de zile, se pot ataşa importurile ilegale de deşeuri”.

„Avem o structură care dirijează deja în mod ilegal deşeuri în ţară. În momentul în care tu aduci deşeuri ilegale în România, ei sunt structura care îţi preiau aceste deşeuri şi te scapă de ele. Vreau să desfiinţăm aceste structuri, să nu mai existe un fel de pod pentru cei care se ocupă de importul ilegal de deşeuri”, a explicat Octavian Berceanu.

Cum funcționează rețelele care se ocupă de deșeurile ilegale

Totodată, acesta a explicat cum funcționează o astfel de rețea, cu precădere la Sărulești.

„Revenind la partea de infracţionalitate, oamenii aceştia (din Sărulești – n.r.) doar prestează nişte servicii pentru alţi oameni din proximitate care le aduc camioanele acestea cu marfă, cu maşini de spălat, cu televizoare, maşini, camioane, autobuze, fel și fel de lucruri, pe care ei le dezmembrează şi de aici rezultă nişte produse: fierul vechi care merge și e comercializat tot aşa, pe o piaţă neagră, cablurile care conţin cupru, de exemplu, care sunt incinerate şi turnate în lingouri şi vândute pe piaţa neagră; mai rezultă nişte produse din dezasamblarea vehiculelor care nu sunt valorificate, sunt incinerate sau aruncate aiurea pe câmpuri. Volumele sunt enorme, mii de metri cubi, mii de tone şi nu se descompun decât în mii de ani aceste produse pe care le aruncăm în pământ”, a subliniat Octavian Berceanu.

De asemenea, acesta a transmis că această economie „circulară” poate funcționa și legal, „dar nu au vrut, până acum, pentru că banii negri rezultați au, tot așa, niște proporții foarte mari”. Șeful Gărzii de Mediu a transmis că un camion de cupru de 5 tone valorează cel puţin 30.000 de euro.

Companii la limita legii

Totodată, acesta a punctat faptul că în teren acționează, de fapt, niște rețele „foarte bine conectate unele cu altele”.

„Sunt nişte camioane care tot pleacă de acolo (…) Există un comerţ. De exemplu, în Săruleşti se fac actele pentru cablurile arse în Sinteşti, lângă Bucureşti. Când am spus că am dat acolo amenzi, am vizat în primul rând firme. Pentru 6 companii din Săruleşti ieri a fost retrasă autorizaţia de funcţionare. De ce? Pentru că facilitau un astfel de comerţ la limita legii”, a explicat Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu a susținut că pe harta țării s-ar putea observa o axă a acestor rețele – Constanţa – Săruleşti – Sinteşti – Strehaia, până în graniţa cealaltă, cu Serbia, cu Ungaria – iar pe această linie „sunt niște localități în care sunt firme care au același obiect de activitate și este o întreagă țesătură între aceste companii. E o piață neagră a deșeurilor, a fierului vechi, a cuprului și a altor produse care în mod normal ar trebui să intre în economia circulară”.

„Aceste deşeuri vin din ceea ce ar trebui să fie contorizat în economia circulară, ceea ce ar trebui să reprezinte banii decontaţi de la diverse organizaţii cu care producătorii de produse şi deşeuri, de ambalaje, sunt conectaţi, bani care în loc să se rostogolească la vedere, de fapt sunt înmormântaţi în economia neagră, ajung în altă parte”, a detaliat şeful Gărzii de Mediu.

„Murim cu zile din cauza poluării”

„Atât de mare este presiunea, şi externă, și internă, cu deșeuri, vizavi de lege și de sănătatea oamenilor, încât noi ar trebui la ora asta să avem o strategie extraordinar de bine dezvoltată pe combatere a infracţionalităţii de mediu – și nu mă refer doar la deșeuri, mă refer și la poluare – , iar acestă strategie ar trebui să fie printre primele cinci strategii care să fie aprobate în CSAT, pentru că murim cu zile din cauza poluării”, a adăugat Octavian Berceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia