Șeful NATO: Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu dorim un nou Război Rece

Șeful NATO: Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu dorim un nou Război Rece
Publicat: 12/05/2016, 13:04

Înaltul oficial NATO a spus că așteaptă cu nerăbdare să meargă la inaugurarea scutulul antirachetă de la Deveselu și a mulțumit României pentru angajamentele României și pentru contribuția pe care o are în cadrul alianței. El a calificat drept „excelentă” discuția cu președintele României, Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg a invocat „acțiunile agresive ale Rusiei” în Ucraina și a spus că NATO trebuie să reacționeze la un astfel de comportomanent. „Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou război rece”, a spus el, precizând că nu este nicio contradicție între consolidarea prezenței NATO pe flancul estic și un dialog cu Federația Rusă.

Secretarul general al NATO a mai spus că Rusia este dispusă să folosească forța pentru a încălca granițele, este un tipar folosit, tocmai din acest motiv NATO nu poate fi pasiv.

El a insitat însă că scutul antirachetă de la Deveselu are un caracter defensiv.

Stoltenberg: Prezență crescută rusească la granițele NATO crește riscurile de accidente și incidente

„NATO nu dorește o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia și considerăm că nu există nicio contradicție între o apărare puternică, un comportament predictibil și puternic din partea NATO și ne dorim un dialog transparent și reducerea riscurilor pentru că vedem că prezență crescută la granițele noastre crește riscurile de accidente și incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor rusești în preajma aeronavelor și navelor americane. Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre felul în care afectează echilibrul de securitate din regiune faptul că Rusia va trimite trei brigăzi suplimentare la granița cu NATO, Stoltenberg a spus acest comportament face parte dintr-un tipar observat în ultimii ani.

„Am văzut informații despre aceste divizii de ceva vreme și cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl tot vedem de câțiva ani, vorbim despre o Rusie tot mai asertivă, despre o acumulare masivă de forțe rusești, despre modernizarea sistemelor ofensive, de exerciții militare mai frecvente și mai aproape de granițele NATO, însă ce este mai important este faptul că am văzut o Rusie care este dispusă să recurgă la forța militară pentru a modifica granițele în Europa, anexând ilegal Crimeea, și destabilizând estul Ucrainei și tocmai din cauza acestui tipar, de câțiva ani, NATO a reacționat și am reacționat implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la finalul Războiului Rece”, a spus oficialul NATO.

Jens Stoltenberg a mai spus că agresiunile Rusiei în Ucraina au determinat NATO să decidă sporirea prezenței NATO pe flancul estic, insistând că acțiunile Alianței sunt defensive.

„Avem o prezență sporită în partea de est a alianței cu forțe și capacități NATO și aici în România și ne consolidăm capacitățile când vine vorba despre sporirea numărului de forțe dacă este necesar. Este o reacție la acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și trebuie să reacționăm când vedem un astfel de comportament pe o perioadă lungă de timp, dar în același timp ceea ce facem noi este defensiv, este proporțional și în deplin acord cu obligațiile noastre internaționale”, a spus secretarul general al NATO.

Stoltenberg: Rușii știu că scutul Deveselu nu îi vizează. Amenințările Rusiei, iresponsabile

„Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condițiile fizice, cât și geografia fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale rusești. Așadar, este un sistem care este îndreptat împotriva unor amenințări care vin din afara zonei euroatlantice. Noi am fost foarte transparenți față de ruși în ceea ce privește planurile noastre privind acest sistem, deci nu văd niciun motiv pentru ca acesta să intensifice tensiunile. Iar amenințările din partea Rusiei sunt nejustificate și iresponsabile. Rușii știu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto