Șeful serviciului de informații militare al Germaniei a fost demis /Criticat că nu a făcut suficiente eforturi pentru a combate extremismul de dreapta în armată

Șeful serviciului de informații militare al Germaniei a fost demis /Criticat că nu a făcut suficiente eforturi pentru a combate extremismul de dreapta în armată
Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 25/09/2020, 17:44

Șeful agenției de informații militare a Germaniei, Christoff Gramm, a fost demis după ce a fost criticat de Ministerul Federal al Apărării, german Annegret Kramp-Karrenbauer, că nu a făcut suficiente eforturi pentru a lupta împotriva extremismului de dreapta în armata germană.  Gramm va fi pus în retragere temporară în octombrie, potrivit dw.com. 

Demiterea vine fondul eforturilor guvernului condus de Angela Merkel de a combate influența extremei drepte în armata germană, relatează BBC.

Agenția de contrainformații militare a Germaniei, acuzată de ineficiență în combaterea extremismului de dreapta în Armată

Născut în 1958, Christoff Gramm a condus condus agenția de contrainformații militare a Germaniei (MAD) vreme de cinci ani. Sarcinile sale includ recunoașterea tendințelor extremiste în trupe într-un stadiu incipient și descoperirea oamenilor și a posibilelor rețele, scrie publicația germană DW.com. Recent, MAD  a primit acuzații că nu a utilizat suficient serviciile de informații disponibile pentru observații sau colectarea de informații prin intermediul așa-numiților informatori. Un raport elaborat anterior de către organul de supraveghere parlamentară ar fi dezvăluit alte puncte slabe structurale ale serviciului.

Ministrul apărării german a declarat că sunt necesare „eforturi suplimentare”

Christoff Gramm începuse reforme pentru a contracara legăturile dintre extrema dreaptă și armată dar ministrul apărării german a declarat că sunt necesare „eforturi suplimentare”, care ar trebui să fie vizibile și din punctul de vedere al personalului. Gramm s-a confruntat cu cereri tot mai stringente de a lua măsuri mai ferme în timpul mandatului său.

Sute de susținători ai extremei drepte sunt suspectați că fac parte din armata germană

În luna ianuarie serviciul de informații militare a anunțat că sute de susținători ai extremei drepte sunt suspectați că fac parte din armata germană, afirmând că Forțele speciale germane (KSK) sunt văzute ca o problemă în mod special, 20 de membri ai acestora fiind suspectați de conexiuni cu extremismul de dreapta, notează BBC.

O serie de incidente amplu comentate în Germania au ridicat semne de întrebare asupra influenței extremei drepte în rândul forțelor militare, ministrul apărării german anunțând într-un comunicat remis joi că Gramm va fi înlocuit din funcție și „pensionat temporar”.

Problema forțelor militare germane cu simpatizanții extremei drepte a atras atenția publică pentru prima dată în 2017 când au fost ordonate inspecții în toate cazarmele după ce suveniruri naziste au fost descoperite la două unități. Se crede că mulți din cei suspectați de legături cu extrema dreaptă sunt simpatizanți ai principalului partid de opoziție Alternativă pentru Germania (AfD).

În ianuarie, serviciile de informații militare au declarat că în armată sunt aproape 600 de susținători ai mișcărilor de extremă dreaptă.

În luna mai, polițiștii care anchetau legăturile dintre armată și extrema dreaptă au confiscat arme și explozibili de la locuința unui soldat al forțelor speciale, sergentul în vârstă de 45 de ani făcând parte din unitatea de elită KSK.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a promis continuarea investigațiilor privind posibile rețele extremiste, afirmând că nu există loc în forțele armate pentru persoanele care se comportă „într-un mod radical”.

La doar o săptămână după această declarația ministrul a ordonat dizolvarea parțială a unității KSK criticată pentru extremismul de dreapta în rândul trupelor sale

Forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane „în special din cauza unei culturi toxice a unor persoane aflate la conducerea lor”, a explicat Kramp-Karrenbauer într-un interviu acordat cotidianului Suddeutsche Zeitung la momentul respectiv, mai arată BBC.

Astfel, în KSK (Comandamentul Forțelor Speciale) este văzut ca o problemă specială faptul că  20 de membri ai forței de elită suspectați de extremism de dreapta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului