Șeful SIF Banat-Crișana și alte patru persoane, reținuți în dosarul de delapidare și manipulare a pieței de capital

Șeful SIF Banat-Crișana și alte patru persoane, reținuți în dosarul de delapidare și manipulare a pieței de capital
Publicat: 09/12/2014, 10:11
Actualizat: 09/12/2014, 11:56

Surse judiciare au declarat marți, pentru MEDIAFAX, că procurorii au emis cinci ordonanțe de reținere, după ce au audiat 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Potrivit surselor citate, anchetatorii i-au reținut pe Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general al SIF Banat-Crișana, Najib El Lakis – membru în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana, Adrian Victor Prodan și avocatul Nicolae Mergeani – membri în Consiliului Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia și Stere Gardan. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spălare de bani în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Cele cinci persoane reținute urmează să fie duse la instanță cu propunere de arestare preventivă.

Cele 25 de persoane au fost audiate după ce procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut 31 de percheziții în București, Ilfov și Arad.

Printre cei audiați a fost și tatăl lui Dragoș Bîlteanu, Gheorghe Bîlteanu, membru în Consiliul de Administrație al SIF Muntenia. În timpul audierilor, lui Dragoș Bîlteanu i s-a făcut rău, la sediul DIICOT fiind chemată o ambulanță pentru a-i acorda îngrijiri medicale.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni ar fi fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

Vicepreședintele responsabil de piața de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, a declarat pentru MEDIAFAX că ASF a sesizat autoritățile în legătură cu anumite tranzacții derulate în septembrie 2013 cu acțiunile SIF Banat-Crișana.

„ASF nu este abilitată să încadreze infracțiunea de abuz de piață și manipulare. Doar face supravegherea și sesizează organele competente”, a spue el.

SIF Muntenia nu a fost implicată în tranzacțiile cu acțiuni din septembrie care au făcut obiectul sesizării sinițiate de ASF, însă acțiunile societăți au fost suspendate de la tranzacționare pentru că SAI Muntenia controlată de SIF Banat-Crișana, dar și ca urmare a impactului mediatic al informației, a adăugat Ursache.

Acțiunile de delapidare investigate de DIICOT la SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia au avut loc în 2012 și nu au fost investigate de ASF, a menționat Ursache.

„Noi nu investigăm politica investițională (a companiilor listate, n.r.)”, a mai spus vicepreședintele ASF.

În ședința de 13 septembrie 2013 (vineri) acțiunile SIF Banat-Crișana au sărit cu peste 12% chiar în ultimele secunde de tranzacționare, pe cel mai mare rulaj din șase luni. În cea mai mare parte a ședinței acțiunile SIF Banat-Crișana au fost pe creștere ușoară, iar volumele au fost reduse.

În total, în ședința respectivă au fost realizate 316 operațiuni cu acțiunile SIF Banat-Crișana, în valoare cumulată de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din acțiunile SIF Banat-Crișana.

În următoarea ședință, din 16 septembrie 2013 (luni) acțiunile SIF Banat-Crișana au scăzut cu 5%, iar prin două deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societății de investiții financiare.

Cu puțin înainte de închiderea ședinței, au fost realizate două deal-uri cu acțiuni reprezentând cumulat 6,27% din acțiunile SIF Banat-Crișana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/acțiune, preț cu 13,89% peste închiderea de vineri.

Având în vedere prețul la care au fost realizate deal-urile luni și creșterea de la finalul ședinței de vineri, este posibil ca evoluția din ședința de vineri să fi fost determinată de unul dintre investitorii implicați în deal-uri. Astfel, unul dintre acești investitori ar fi ridicat cotația vineri, întrucât prețul era prea mic față de cel la care urmau să fie realizate deal-urile.

Prețul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotație din ședința de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piața tranzacțiilor negociate prețul nu poate varia mai mult cu 15% față de cotația anterioară din piața principală. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/acțiune, prețul din piața principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preț cu aproape 14% peste cotația de vineri.

ASF a stabilit la începutul lunii martie a acestui an că Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general al SIF Banat-Crișana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis și Romenergo, acționează concertat și dețin 11,72% din acțiunile SIF Banat-Crișana și i-a obligat să vândă 6,72% din titluri, pentru a nu depăși pragul de deținere de 5% prevăzut de legislația pieței de capital.

SIF Banat-Crișana a anunțat în luna octombrie că ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot în cazul grupului format de Dragoș Bîlteanu, El Lakis Najib și companiile Romenergo, Smalling și Gardner (înregistrate în Cipru), prezumate că ar acționa concertat.

Ali H. Lakis, fiului lui El Lakis Najib, a demisionat vineri din funcția de membru neexecutiv în Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana.

Potrivit ASF, Ali H. Lakis ar fi fost implicat în acțiunea concertată de la SIF Banat-Crișana.

Astfel, societățile cipriote Smalling Limited și Gardner Limited au cumpărat acțiuni SIF Banat-Crișana cu bani împrumutați de la firma Cahuita Limited. Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited era la momentul respectiv Ali H. Lakis.

SIF Banat-Crișana controlează pachetul majoritar de acțiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.

SIF Banat-Crișana este condusă de Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general. Din Consiliul de Administrație mai fac parte Ștefan Dumitru – vicepreședinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser și Najib El Lakis.

Conducerea executivă a SIF Banat-Crișana este asigurată tot de Bîlteanu, alături de Gabriela Grigore, director general adjunct – operațiuni, și de Teodora Sferdian, director general adjunct – dezvoltare.

La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentanților Acționarilor este condus de Marius Pantea – președinte și de Andrei Diaconescu – vicepreședinte. Din Consiliu fac parte și Iulian Aursulesei, Gheorghe Bîlteanu, Sergiu Bușilă, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel și Vicențiu Octavian Zorzolan.

SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusă de Gabriel Filimon – director general, Gheorghe Dănuț Porumb – director și Dănuț Florin Buzatu – director.

Consiliul de Administrație al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Dănuț Porumb – președinte al Consiliului de Administrație, Dănuț Florin Buzatu – vicepresedinte al Consiliului de Administrație, Florica Trandafir – membru, Mariana Dinu – membru și Sorin Florian Boldi – membru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia