Șeful Spitalului Județean Timișoara: Niciun spital din lume nu ar face față singur unei tragedii precum cea din Colectiv

Șeful Spitalului Județean Timișoara: Niciun spital din lume nu ar face față singur unei tragedii precum cea din Colectiv
Publicat: 02/11/2015, 16:03
Actualizat: 03/11/2015, 15:52

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, medicul Marius Craina, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că unitatea sanitară pe care o conduce, deși este cea mai mare din vestul țării, nu ar face față unei tragedii în care 200 de oameni ar avea nevoie urgentă de ajutorul medicilor.

„La ora actuală, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Timișoara, cel mai mare spital din vestul țării, poate să facă față unui număr de 50 de persoane care se prezintă în același timp în stare gravă. Asta este capacitatea UPU. În momentul în care sunt preluați, sunt trimiși apoi în secțiile Spitalului Județean, cum este Secția de Arși, Clinica ATI și altele. Spitalul, ca unitate unitară, este imposibil să facă față unui număr de 200 de pacienți care se prezintă în același timp. Niciun spital din lume nu ar face față singur unei tragedii precum cea din București”, a declarat Marius Craina.

Medicul a adăugat că alte șase paturi sunt disponibile la Secția de Terapie Intensivă a Clinicii de Arși a Spitalului Județean.

„Ați văzut că și în București, care este capitala țării, au fost trimiși în mai multe unități sanitare cei răniți. Dacă s-ar întâmpla la noi, am fi nevoiți să cerem ajutor din alte părți. Avem materiale sanitare, medicamente, aparatura necesară pentru preluarea unui număr maxim de pacienți, așa cum spuneam, 50 de persoane. Sigur că ar fi necesară conlucrarea între unitățile medicale în cazul unei tragedii”, a mai spus Craina.

Managerul Spitalului Județean din Timișoara a precizat că la UPU sunt șase medici care fac gardă, în prezent, iar în cazul unei calamități ar fi nevoie de suplimentarea personalului.

De asemenea, potrivit medicului Marius Craina, UPU dispune de o rezervă de medicamente și materiale medicale care vor fi folosite numai în caz de maximă urgență.

„Din păcate, tragedia de la București s-a întâmplat vineri seară, când centrele care distribuie materiale și medicamente sunt închise. Deci, te bazezi pe rezervele tale proprii. Sigur că lumea se mobilizează foarte repede. Noi, la UPU, avem un stoc de materiale și medicamente de care nu se atinge nimeni decât în caz de urgență zero. Este un stoc pregătit pentru situații aparte”, a mai spus Craina.

Spitalul Județean din Timișoara are 1.178 paturi și 2.700 angajati. De asemenea, are 23 de secții și alte șase compartimente cu paturi. Unitatea de Primiri Urgențe are 24 de paturi si 18 medici angajați, precum și 22 de medici rezidenți.

La Unitatea de Primiri Urgențe anual se prezintă aproximativ 70.000 de pacienți, iar alți 44.000 de pacienți sunt internați anual în Spitalul Județean.

Al doilea spital din Timișoara, ca mărime, este Spitalul Municipal. Aici, potrivit reprezentanților unității sanitare, Unitatea de Primiri Urgențe dispune de o capacitate de 20 de paturi.

Vineri seară, în clubul bucureștean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanșat de la artificii aprinse în fața scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. Un număr de 146 de răniți au fost internați în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în stare gravă sau critică, prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.

În prezent, în spitalele din Capitală, mai sunt internați aproximativ 130 de răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...