Șeful SRI, cavaler al Legiunii de onoare „România a văzut întotdeauna în Franța un aliat natural”

Șeful SRI, cavaler al Legiunii de onoare „România a văzut întotdeauna în Franța un aliat natural
Publicat: 18/04/2014, 14:10
Actualizat: 28/03/2019, 04:29

Directorul SRI, George Maior, a exprimat, la ceremonia găzduită de ambasadorul Philippe Gustin, speranța că, în spiritul alianței naturale istorice cu România, „Franța va înțelege interesele României legate de ceea ce înseamnă granița de est a UE și a NATO”, inclusiv privind accederea în Schengen.

Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, a fost distins joi de către președintele Franței, François Hollande, cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler.

Potrivit unui comunicat al SRI, distincția primită de către directorul SRI este o recunoaștere a calității deosebite a relației strategice dintre România și Franța, în special în domenii mai puțin cunoscute publicului, precum activitatea de intelligence.

„Sunt multe lucruri pe care le facem împreună în diverse colțuri ale lumii, care ne asigură, țărilor noastre și cetățenilor noștri, securitate, pace și o dimensiune a valorilor pe care se așează, de fapt, societățile noastre”, a declarat directorul SRI.

În discursul susținut cu acest prilej, Maior a subliniat importanța faptului că, astăzi, când provocările la adresa securității regionale, a Europei și a NATO se acutizează, dispunem de un astfel de parteneriat matur, consolidat, în măsură să genereze soluțiile pentru gestionarea adecvată a acestor provocări.

„De-a lungul istoriei, România a văzut întotdeauna în Franța un aliat natural, în ciuda orientării ideologice impuse țării noastre în timpul Războiului Rece. Aceasta a făcut ca, odată cu revenirea României la democrație, interacțiunea dintre serviciile de informații române și franceze să fie cât se poate de naturală, astfel că astăzi s-a ajuns la o performanță intelectuală și operațională demnă de remarcat. Atât serviciile române de informații, cât și cele franceze împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește lumea contemporană, dispunând în același timp de capacitatea operațională necesară abordării provocărilor și reducerii incertitudinii care planează asupra securității statelor și cetățenilor noștri. Acestea sunt cu atât mai importante acum, având în vedere evoluțiile îngrijorătoare de la granițele de est ale Uniunii Europene și ale NATO. Relația strategică dintre România și Franța are potențialul să contribuie, pe de o parte, la înțelegerea acestei situații deosebite pentru Uniunea Europeană și pentru NATO, iar, pe de altă parte, să găsească soluțiile inteligente pentru evitarea unui neo-război rece, de natură să afecteze întreg spațiul euro-atlantic”, a spus George Maior, citat în comunicat.

În același timp, directorul SRI și-a exprimat speranța că, în spiritul acestei alianțe naturale istorice cu România, „Franța va înțelege interesele României legate de ceea ce înseamnă granița de est a Uniunii Europene și a NATO, inclusiv în ceea ce privește intențiile noastre de accedere în Schengen, o chestiune legitimă, la care s-a lucrat mult și pentru care, cel puțin din punct de vedere tehnic, îndeplim toate criteriile”.

„Potrivit directorului SRI, valoarea acestui demers al României capătă o nouă dimensiune acum, când o lume întreagă poate vedea evoluțiile din regiunea Mării Negre, o zonă importantă nu doar pentru România, ci pentru întregul spațiu al Organizației Tratatului Nord-Atlantic”, se menționează în comunicatul SRI.

Ceremonia, găzduită de ambasadorul Franței, Philippe Gustin, s-a desfășurat în prezența mai multor personalități din mediul diplomatic, academic, guvernamental și din societatea civilă.

Ordinul acordat de președintele Franței reprezintă cea mai înaltă decorație onorifică franceză, instituită în anul 1802 de către Napoleon Bonaparte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple